Geroofde schilderijen van Henk Helmantel terug

De regiopolitie Groningen heeft alle 36 gestolen doeken van kunstschilder Henk Helmantel teruggevonden. Dat gebeurde maandagavond na een transactie waarbij de politie drie ton losgeld betaalde voor een deel van de schilderijen. Twee mannen en drie vrouwen uit Almelo en Rijssen zijn aangehouden.

De doeken, met een geschatte waarde van 1,5 miljoen gulden, werden op 25 februari uit Helmantels expositieruimte in zijn pastorieboerderij te Westeremden ontvreemd. Ook werden twee beelden en enkele stukken antiek meegenomen.

Half maart werd drie keer telefonisch losgeld geëist voor de schilderijen, die door hun bekendheid lastig te verkopen waren. Omdat de afpersers niet tot onderhandelen bereid waren, werd niet op de eis ingegaan.

Hierna lieten de mogelijke daders niets meer van zich horen en raakte het onderzoek van het 'Egeltje-team' -genoemd naar een van de gestolen werken- op een dood spoor. Maar vorige week kwam bij Helmantel opnieuw een vraag om losgeld binnen. Dit keer viel er wel over de eisen te praten.

Een onderhandelaar sprak met de afpersers af dat maandagavond op een parkeerplaats langs de A1 bij Rijssen een aantal kleinere doeken zou worden geruild tegen driehonderdduizend gulden. Tijdens de overdracht kon de politie een man en een vrouw uit Rijssen arresteren. Daarna werden bij huiszoekingen in Rijssen en Almelo nog drie personen aangehouden en kwamen de overige doeken boven water.

Onderzocht wordt nog of de schilderijen beschadigingen vertonen. Tot nu toe lijkt dit niet of nauwelijks het geval te zijn.

De vijf verdachten zijn tussen de 18 en 40 jaar oud en familie van elkaar. Een aantal van hen was bekend bij de politie in verband met eerdere inbraken. De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden aangehouden. Volgens justitie in Groningen toont de zaak aan dat kunstroof een 'wanhopige onderneming' is.

De stillevenschilder Helmantel toonde zich gisteren tijdens een persconferentie zeer opgelucht en blij. ,,Het was een tijd van vele spannende momenten.'' Hij dankte God 'dat wij deze gave mochten ontvangen' en complimenteerde de inbrekers met het feit dat zij zo zorgvuldig met zijn werk waren omgegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden