Geroepen door God in Barneveld

Het is een van de snelstgroeiende evangelische kerken in Nederland. Oprichter Peter Paauwe van Doorbrekers in Barneveld meent dat God hem zelf heeft geroepen. 'Het geloof is onwaarschijnlijk simpel. Zolang je je maar aan Gods principes houdt, gaat alles fantastisch.'

In een sporthal in Barneveld roept een geblondeerde vrouw onverstaanbare klanken. "Gjanagagange", klinkt het. En: "Goeralagablabla." Om de vrouw staan mannen, vrouwen en kinderen in een kringetje. Sommigen heffen hun armen in aanbidding ten hemel. De klanken die de vrouw uitstoot, krijgt ze volgens de omstanders rechtstreeks door van de Heilige Geest. Tongentaal, heet het. "Heer, u bent hier. Glorie voor uw naam", roept de vrouw. "Amen!", antwoorden de omstanders.

De vrouw met het blonde haar is Ilona Paauwe (42). Zij en haar man Peter (45) zijn de geestelijk leiders van een van de snelstgroeiende evangelische kerken van Nederland. Zeven jaar na de oprichting trekt Doorbrekers zondag aan zondag een kleine tweeduizend bezoekers. En de groei is nog niet ten einde. Sinds kort houdt Doorbrekers ook samenkomsten in een theater in Amersfoort. En over een paar maanden begint de bouw van een eigen evenementenhal aan de rand van Barneveld. Meer dan tweeduizend zitplaatsen moeten er komen.

Door de toegangsdeuren van de sporthal in Barneveld stromen ondertussen honderden mannen, vrouwen en kinderen naar binnen. Zwarte doeken bedekken de reclameborden in de zaal. Op het podium staat een band. De leadzanger zingt met een blij gezicht, ronkende gitaren begeleiden hem. De zaallichten zijn gedimd.

Na een half uur muziek verschijnt Peter Paauwe op het podium. Hij draagt een sportief jasje, om zijn pols zit een groot horloge. Er trekt een lach over zijn gezicht als hij de menigte overziet. Geroezemoes stijgt op als hij begint te spreken. Opnieuw gaan handen aanbiddend omhoog. Paauwe, met een stralende lach: "We mogen trots zijn op wat God hier in ons midden doet." Uit honderden kelen klinkt gejuich.

Peter en Ilona Paauwe legden een lange weg af voordat ze leiders werden van deze charismatische kerk. Allebei groeiden ze op in reformatorische gezinnen in Zeeland, vertellen ze een paar dagen later thuis op de bank. In de kerk werd benadrukt dat ongelovigen voor eeuwig naar de hel zouden gaan. Het persoonlijke geloof was er, zo vertellen ze terugblikkend, levenloos en nietszeggend. "We wisten niet anders of het hoorde zo."

Professioneel ging het Peter Paauwe ondertussen voor de wind. Hij trad toe tot het management van softwarebedrijf Baan in Barneveld. Hij sloeg geen kerkdienst over in de Gereformeerde Gemeente, en paste perfect in de reformatorische cultuur die Baan kenmerkte.

"Ik heb daar goed verdiend", zegt Paauwe, die de hele wereld overvloog voor de firma. Hij corrigeert zich meteen: "Ik heb daar extréém goed verdiend."

Privé ging het minder goed. Het huwelijk van de Paauwe's 'liep niet meer lekker' en de boodschap in de kerk deed het stel niets. Maar Paauwe bleef 'zoeken', zegt hij. Hij gaf zich over aan intensief bijbellezen. Op zeker moment las hij een tekst in het bijbelboek Jesaja. Hij weet nog haarscherp wat er stond. "'En ik leg mijn woorden in uw mond', zegt God daar." Paauwe wist heel zeker: God roept mij persoonlijk. "Het was alsof er een bedekking werd weggenomen."

Zijn vrouw Ilona, die zag dat haar man veranderde, ging ook op zoek. En ook zij had een bekeringservaring. "Wat bij Peter zeven jaar duurde, duurde bij mij één avond", zegt ze. Peter: "Aan het begin van de avond huilde ze, aan het eind lachte ze."

Hun geestelijke ommekeer betekende een radicale breuk met het reformatorische geloof. Familie en vrienden in hun kerk reageerden verbijsterd. De twee sloten zich aan bij een evangelische gemeente in de buurt, waar het er radicaal anders en veel vrolijker aan toe ging. In de ogen van vrienden omarmde het stel een dwaalleer. "In hun beleving zetten we alle waarden van onze 'geloofsleer' overboord", zegt Ilona Paauwe.

In de evangelische gemeente vonden de Paauwe's zes jaar lang een nieuw geestelijk huis. Toen besloot het tweetal voor zichzelf te beginnen. Opnieuw had Peter een speciale bijbeltekst, uit Jozua dit keer, gelezen. Hij nam ontslag bij Baan en financieel magere jaren volgden. "Alleen de Aldi bleef over. Maar ik wist: hier zit iets groots achter."

Paauwe legde contact met succesvolle evangelische kerken in Indonesië, Australië en Engeland. Van de leiders daar leerde hij hoe je een professionele evangelische beweging opzet. "Als je het doet, moet je het excellent doen."

Nu, zeven jaar nadat het echtpaar begon met een handjevol volgelingen in de aula van een schoolgebouw, staat er weer een donkerblauwe Volvo V70 naast de beukenhaag van hun huis.

In de sporthal in Barneveld kijken bijna tweeduizend paar ogen naar Peter Paauwe. Ontspannen loopt hij heen en weer, een hand in de broekzak. Een camera volgt hem op de voet. Zijn beeltenis, in kikvorsperspectief gefilmd, is tijdens zijn toespraak voortdurend te zien op twee grote videoschermen. Gods boodschap, houdt Paauwe zijn gehoor voor, is eenvoudig: "Het geloof is onwaarschijnlijk simpel. Zolang je je maar aan Gods principes houdt, gaat alles fantastisch." Bijval vanuit de zaal. "Amen", roept een vrouw bij het podium.

Dan is het tijd voor de collecte. 'Offer', heet dat bij Doorbrekers. Ilona Paauwe roept de aanwezigen op te doneren, onder meer voor het nieuwe evenementencentrum. "Laten we de koning eren met onze financiën", zegt ze in de microfoon. "Dat kan contant, maar ook via de bankrekening." Op een teken van Ilona stroomt de halve zaal naar voren om te offeren. Sommigen hebben een op hoogglanspapier gedrukte machtigingskaart ingevuld. "Naam, handtekening en bankrekeningnummer", instrueert Ilona.

Voordat de bezoekers weer naar huis vertrekken, spreekt Peter Paauwe nog een gebed uit. De aanwezigen gaan staan en vouwen hun handen. Meditatieve synthesizermuziek klinkt uit de speakers. De tweeduizend bezoekers worden rustig.

"God ziet ons als onschuldig", zegt Paauwe. Precies op dat ogenblik moduleert de toetsenist van mineur naar een euforisch majeur en breekt in de synthesizermuziek de zon door. In de zaal houden stellen elkaar vast. Sommigen raken geëmotioneerd. Paauwe lacht. "Jezus, u zij de glorie. Here, u bent onze verlosser."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden