Geringe correctieve werking Marokkaanse gemeenschap

Marokkaanse jongeren vernielen, stelen, verkrachten en steken autobanden van badmeesters lek, zo luiden de klachten uit de Nederlandse zwembaden. Als inleider tijdens een studiedag voor zweminstructeurs werd ik begin dit jaar bij deze problematiek betrokken. Intussen heeft Trouw (20 juni), naast o.m. De Telegraaf (13 juni), uitgebreid over het probleem gerapporteerd vanuit diverse steden: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Appelscha en Tilburg. Op zich is het niet verkeerd het probleem kenbaar te maken, mits men twee cruciale zaken goed bewaakt.

Ten eerste. Niet alle Marokkaanse, laat staan alle allochtone jongeren maken zich schuldig aan de misdragingen, ofschoon het kennelijk wel zo is dat het vaak om Marokkaanse jongeren gaat. Ook op andere gebieden, zoals werkeloosheid en onafgemaakte opleiding zijn Marokkanen oververtegenwoordigd. Ik kom hierop terug.

Ten tweede. Door onbekendheid met de achtergrond van deze jongeren, loopt men het gevaar schijnoplossingen te gaan bedenken.

Het eerste punt: de oververtegenwoordiging van Marokkanen. Hier zijn twee redenen voor:

- Binnen de Marokkaanse groep is de familieband minder hecht, er is sprake van minder sociale controle en er heerst grotere onderlinge verdeeldheid dan bij andere migrantengroepen in Nederland. Factoren van betekenis voor de correctieve werking bij diegenen die eerder tot een collectieve dan tot een individuele identiteit behoren.

- Het in de regel gevolgde opvoedingspatroon laat weinig ruimte voor leren rekening houden met gevoelens en behoeftes van anderen. De manier van omgaan met woede, teleurstelling, frustatie en tegenslag, staat ver af van wat de witte middenklasse in de Lage Landen passend acht.

Het tweede punt: onbekendheid met de achtergronden. Dit punt wordt duidelijk geïllustreerd door de suggestie van een zwembadmanager in het Trouw-artikel: de invoering van aparte uren voor Marokkanen in het zwembad. Alsof de toevallige aanwezigheid van de meisjes in het zwembad, de bron is van de misdragingen. De zwembadmanager kan kennelijk in het geheel niet vermoeden dat het omgekeerd is. Naar een apart uur zwemmen voor alleen Marokkaanse jeugd, dus zonder die mooie, aantrekkelijke en in zijn beleving vrije meisjes, zal de balorige jongen niet gaan.

Zijn er dan geen gemengde zwembaden in Marokko? Hoe gaat het er daar toe? Uiteraard zijn er in Marokko ook gemengde zwembaden. Alleen daar zijn de codes strikt en glashelder voor alle betrokkenen: jongens, meisjes, het publiek en het zwembadpersoneel. Bij eventuele misdragingen weet ook iedereen welke respons bij welk signaal hoort. Ook hier is onbekendheid met elkaars motieven en codes fnuikend. Wellicht dat een Marokkaanse badmeester soelaas kan bieden, als die het evenwicht kan vinden tussen de Marokkaanse én de Nederlandse aanpak van dergelijke situaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden