Gergjev praat toch over band met Rotterdams Philharmonisch Orkest

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) wil de Rus Valery Gergjev als nieuwe chefdirigent. Met Gergjev wordt al enige tijd onderhandeld over een vaste aanstelling, zo heeft directeur Paul Zeegers bevestigd. Hij verwacht dat de onderhandelingen begin november worden afgerond. Over de inhoud daarvan wil hij nu niets kwijt.

De orkestleden staan achter de benoeming van Gergjev, die al enige jaren als gastdirigent aan het orkest is verbonden. Dit is gebleken uit een raadpleging onder de orkestleden. Probleem bij de benoeming is, dat de Rus pas in 1996 beschikbaar is omdat hij tot die tijd als chefdirigent aan de Kirov-opera in St. Petersburg is verbonden. Die tussenliggende tijd is volgens Zeegers op te vullen met gastdirigenten, onder wie ook Gergjev.

Het Rotterdamse orkest kwam plotseling met een vacature te zitten toen de nauwelijks benoemde Jeffrey Tate zich voortijdig terugtrok. Hij bleek artistiek niet zo aan te slaan bij de musici en zei in het openbaar niet zo ambitieus te zijn als de orkestmusici.

Onmiddellijk doken de namen van Simon Rattle en Valery Gergjev weer op, jonge, zeer dynamische dirigenten die in korte tijd uitstekende relaties opbouwden met het Rotterdamse orkest. Probleem was dat beiden zich niet vast wilden binden; Rattle is geheel verknocht aan zijn orkest in Birmingham en Gergjev wilde de Kirov-opera niet in de steek laten.

Gergjev zit doorgaans vol plannen, maar is ook tamelijk wispelturig. Hij wil nogal eens een repetitie vergeten, komt soms te laat binnen voor een concert, of blijkt geen tijd te hebben gevonden om een afgesproken compositie voor te bereiden.

Dat hij de boot een beetje afhoudt, blijkt uit uitlatingen gisteren tegenover het Algemeen Dagblad waarin hij een komende verbintenis afhankelijk stelt van grootse plannen zoals een operaproject gedurende de zomer in Rotterdam, een hele serie internationale tournees en plaatopnames.

Gergjev: “Het chefdirigentschap is niet het belangrijkste waarover we praten. We zoeken naar een bijzondere samenwerking die velen zal plezieren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden