Gerestaureerde Koppelpoort beloond met Europa Nostra-prijs

AMERSFOORT - De restauratie van de Koppelpoort in Amersfoort is gisteren in Parijs door de Europese Commissie onderscheiden met de prestigieuze Europa Nostra-prijs 1998. Het Zuid-Limburgse Château St. Gerlach kreeg een diploma voor de manier waarop dit kasteel is hersteld.

De internationale jury van restauratie-deskundigen, architecten en kunsthistorici kende de Koppelpoort een Medaille toe vanwege de 'uitmuntende en zeer voorzichtige' restauratie van dit 'indrukwekkende oriëntatiepunt in Amersfoort'.

Het monumentale gebouw, een combinatie van een land- en een waterpoort, werd omstreeks 1400 gebouwd in het kader van een uitbreidingsplan en had een belangrijke functie in de verdedigingslinie. Ook deed de poort dienst als woonhuis en als vergaderplaats voor poortwachters en veermannen. In de vorige eeuw voorkwam een nationale protestactie dat het gebouw werd gesloopt en volgde een ingrijpende herstelplan.

In 1996 bleek een nieuwe restauratie noodzakelijk. Als uitgangspunt werd gekozen om het 'patina', de zichtbare ouderdom van het middeleeuwse vestingwerk, zoveel mogelijk te behouden. Daarbij werden originele materialen gebruikt en alleen de meest dringende reparaties uitgevoerd. Het kapotte metselwerk werd vervangen door een mengsel van tras en kalk, niet door cement.

In de 'zachte aanpak' bleef de zeldzame en beschermde flora van de poort bewaard en hield de poort haar schilderachtige karakter. De twee oorspronkelijke tredmolens (met een doorsnede van vijf meter) die vroeger in tijden van gevaar dienden om de poort af te sluiten, zijn in ere hersteld.

De restauratie die in de afgelopen jaren is uitgevoerd, vormt het begin van een grootscheeps onderhoudsprogramma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden