Geremigreerde Turken verheugd over komst van de vorstin

door Erdal Balci in Istanbul

De rook van goedkope sigaretten vult het koffiehuis. Erdinc Guven (35) rookt als een schoorsteen. Terug naar Nederland kan hij niet. Daar zou hij Beatrix zijn excuses voor willen aanbieden.

Guven spreekt nog behoorlijk Nederlands. En hij kent de Nederlandse samenleving ook nog. „Als het maar geil is, dan mag alles”, schatert hij.

Guven mist Nederland, maar kan er niet meer komen. „Ik heb wat schulden gemaakt daar. Geld geleend bij banken, niet kunnen terugbetalen. Ik leende wel met de bedoeling om een zaak te openen. Maar elke keer ging ik naar het koffiehuis in Rotterdam waar ’s nachts gegokt werd. Zo is het geld opgeraakt. Ik was ten einde raad. De enige uitweg was terug naar Turkije. Meteen bij aankomst hebben ze me opgepakt op het vliegveld en in het leger opgenomen. Ik heb zestien maanden in dienst gezeten. In de kou van Kars”, vertelt Guven.

Het is negen jaar geleden dat hij terugkeerde naar Turkije. Hij volgt het Nederlandse nieuws nog steeds op internet. Met een paar vrienden uit Rotterdam heeft hij nog steeds contact. Die komen wel eens logeren bij hem als ze in Istanbul zijn.

„De koningin komt op bezoek naar Turkije. Als ik de gelegenheid had zou ik tegen haar willen zeggen dat ze mij moet vergeven. Ik heb fouten gemaakt omdat ik nog jong was. Ik was daar in mijn eentje. Had geen familie die mij kon corrigeren. Als ik nu zou gaan, zou het heel anders zijn”, zegt Guven, het backgammonspel voor hem in de gaten houdend. Zijn schuld is ongeveer zesduizend euro. „Ik wil dat terugbetalen als ik daar werk heb. Nu werk ik hier als beveiligingsmedewerker bij een internaat waar alleen rijke gezinnen komen met hun kinderen. Er is ook een Nederlandse vrouw die haar dochter brengt. Met haar praat ik soms Nederlands. Is wel leuk”, glimlacht hij. Hij heeft geluk met de dobbelstenen. Hij wint met backgammon.

Even verderop, in een café waar een kopje koffie twee keer zoveel kost als in het koffiehuis waar Guven zat, leest Hakan Kuyucu de krant. De 32-jarige is twee maanden geleden vertrokken uit Amsterdam om zich in Istanbul te vestigen. Voordat hij vertrok maakte de Amsterdamse omroep AT5 een interview met hem. Daarin zei hij: ’Ik ben liever homo in Turkije dan dat ik allochtoon ben in Nederland’.

Hij vertelt: „Ik ben zeven jaar geleden naar Nederland gegaan om er te studeren. Televisie- en filmwetenschappen heb ik gedaan. Toen ik daar zeven jaar geleden kwam was het een heel andere samenleving dan nu. Na Pim Fortuyn is de sfeer erg grimmig geworden. De mensen zijn geradicaliseerd. Dat hebben de laatste verkiezingen weer eens laten zien. Ik besefte ook dat ik als allochtoon niet evenveel kans heb om hogerop te komen in mijn beroep als een Nederlander. Het beste was om terug te keren naar Istanbul.”

Kuyucu is een sociaal-bewogen mens die zich ook in Turkije zal storen aan veel zaken, weet hij. Zoals de opkomst van het fascisme onder de Turkse jeugd. „Overal zijn er problemen. Dat weet ik. Maar hier voel ik me meer thuis”, zegt hij.

Over het bezoek van de koningin wil hij een ding kwijt: „Toen de Turkse president Sezer op bezoek was bij de koningin heeft een van de prinsessen tegen de vrouw van Sezer gezegd: ’U draagt zeker geen hoofddoek omdat u in het buitenland bent’. Ik hoop dat die prinses meekomt met de koningin. Kan ze zien hoe de mensen hier zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden