Gereformeerden krijgen geen kerk in Leidsche Rijn

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Alles leek in kannen en kruiken. In de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn was een kavel vrijgekomen voor twee religieuze voorzieningen. Daaraan was grote behoefte, omdat het aantal inwoners van de wijk snel stijgt en de oppervlakte ervan inmiddels te vergelijken is met een stad als Leeuwarden. Maar waar in de Friese hoofdstad gelovigen de keuze hebben uit diverse kerken, is er bij de ontwikkeling van Leidsche Rijn niet voorzien in ook maar één kerkgebouw. Op zondagochtend komen gemeenten samen in een boerderij, een buurtcentrum of een school.

Burgemeester en wethouders van Utrecht leken de kerken tegemoet te willen komen. Aan de Verlengde Vleutenseweg staat het in 1998 gebouwde Informatiecentrum Leidsche Rijn. In het gebouw van glas en staal worden onder meer exposities gehouden en inspraakavonden georganiseerd. De waarde van het gebouw werd getaxeerd op 2 miljoen euro, maar voor 1,8 miljoen was de gemeente bereid het te verkopen aan een religieuze organisatie.

Daartegen ontstond protest van omwonenden die overlast vreesden van een kerk in hun buurt. Bovendien was de vraagprijs van de gemeente Utrecht voor veel geïnteresseerde partijen te hoog.

Onlangs wees de gemeente Utrecht een stuk grond in de wijk aan waar religieuze voorzieningen gebouwd zouden kunnen worden. Religieuze organisaties konden plannen indienen voor een invulling van de plek. De gemeente koos eerder deze maand de twee beste plannen uit: een hindoetempel en een kerkgebouw. Maar afgelopen donderdag liet de gemeente weten dat ze een beoordelingsfout had gemaakt. Het ontwerp van het kerkgebouw voldeed niet aan de voorwaarden, omdat het gebouw niet op de vereiste drie meter afstand van de erfgrens zou komen te staan. Met terugwerkende kracht is het plan voor een kerk daarom afgewezen.

De ontwikkeling van de hindoetempel kan wel doorgaan. Ook heeft de gemeente Utrecht de Marokkaanse Ouderraad Leidsche Rijn laten weten dat die alsnog plannen voor een islamitische gebedsruimte op de kavel mag uitwerken.

Het plan voor het kerkgebouw was een gezamenlijk initiatief van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV). Zij wilden het kerkgebouw ook samen gebruiken. Menno Rasch, woordvoerder van beide kerken, laat weten erg verbaasd te zijn over het besluit van de gemeente. "Bovenal zijn we heel teleurgesteld." Volgens Rasch wist het stadsbestuur al dat de plannen nog wat aangepast moesten worden: "We hebben daar vooraf met de gemeente over gesproken".

De woordvoerder van de gemeente bevestigt dat, maar zegt dat het stadsbestuur toen niet voldoende alert is geweest op de randvoorwaarden voor de bouw.

De beide kerken leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeente. "We gaan met de gemeente in gesprek en we beraden ons ook op juridische stappen", zegt Rasch. De kerken zijn vanwege ruimtegebrek al drie jaar op zoek naar een plek voor een nieuw gebouw in Leidsche Rijn. Aanpassing van het ingediende ontwerp zou niet veel moeite kosten, zegt Rasch. "Met een beetje puzzelen en wat kleine aanpassingen is het ontwerp wel passend."

Woordvoerder Jacqueline Schuurmans van de gemeente Utrecht zegt dat het stadsbestuur "de gang van zaken betreurt omdat er verwachtingen zijn gewekt die niet kunnen worden nagekomen". Een aanpassing van het ingediende plan is voor de gemeente niet aan de orde. Schuurmans: "Volgens de selectieregels dient een plan bij een strijdigheid buiten beschouwing te worden gelaten. Aanpassen mag dus niet, dan zou je andere potentiële deelnemers benadelen."

De Utrechtse gemeenteraadsfracties van de ChristenUnie, D66, CDA, VVD en PvdA hebben al schriftelijke vragen ingediend over de gang van zaken rond de toewijzing van de kavel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden