Gereformeerde synode bekritiseert ook eigen bestuur

Van een onzer verslaggeefsters LUNTEREN - De gereformeerden zijn ongeduldig. Zij willen vooruit met het Samen op Weg-Proces (SoW), de toekomstige fusie met de hervormde en lutherse kerk. Gisteravond mochten gereformeerde synodeleden stoom afblazen. Daarbij werd ook hun dagelijks bestuur (moderamen) niet gespaard.

Synodevoorzitter ds. R. Vissinga gaf een voorschot door een kloof tussen synodeleden en synodebestuur in het Sow-proces te constateren. Want, zo verklaarde hij, terwijl het bestuur in 'een stressige en hectische tijd' doorging met onderhandelen, konden de leden niets doen dan afwachten. “Het synodebestuur weet meer dan wij en dat zit ze niet lekker”, zei een synodelid in de pauze.

“Lukt het u allemaal wel?” vroeg ds. J. Huttenga bezorgd aan het bestuur. En Ds. H. Hortensius gaf het moderamen het advies tussentijds rapporten op te stellen “dan blijven er meer mensen betrokken en voelt u zich wellicht minder eenzaam”.

Naast het gebrek aan informatie vanuit het synodebestuur hadden de gereformeerden last van het zoveelste uitstel van het Sow-proces door het groeiend verzet uit hervormde hoek. Huttenga sprak van 'langgerekt hopen' en 'een hart dat er letterlijk ziek van wordt'. Ouderling O.W. Poelstra vond het een gebed zonder einde, bij een gebed heb je tenminste nog eens een 'amen' en; 'als het te lang duurt, bloedt het proces dood'. “We hebben in ieder geval duidelijkheid over het tijdpad. Namelijk dat er geen komt”, zei ze. En: “Hoe kunnen we dit verkopen?” “Noem een tijd”, bezwoer ouderling D. van Dommele het bestuur “alleen onder druk bezwijkt de hervormde synode”. Hij keek daarbij opvallend vaak de richting op van de ook aanwezige hervormde synodevoorzitter ds. W. Beekman. “Vissenga is onze synodevoorzitter”, riep een synodelid hem toe.

Verschillende leden wezen op de vertragende constructie voor de vereniging van de kerken; eerst de kerkorde en dan de arbeidsorganisatie. Die kerkorde kan nog heel lang duren, zo was de klacht, moet de arbeidsorganisatie daarop wachten? “Doorgaan waar we door kunnen gaan”, riep diaken C. Urbanus.

Vice-voorzitter van de synode, ds. W. Barendrecht, trachtte het ongeduld wat te sussen. “Het is heel gereformeerd om te denken in heldere plannen en dat uit te werken. Dat is ook onze kracht. Maar we moeten ook beseffen dat we in een Verenigde Protestantse Kerk begrip moeten opbrengen voor een volstrekt andere cultuur. Dat we pijn moeten lijden aan datgene wat wij positief vinden.”

Kuitert

De synode besloot eerder al tot een “eigentijdse bezinning op openbaring en ervaring”. Dat naar aanleiding van het inmiddels ingetrokken bezwaarschrift van de kerk Haarlem-Centrum tegen de omstreden opvattingen van de theoloog H. Kuitert. Die formuleerde hij in zijn bestseller 'Het algemeen betwijfeld christelijk geloof' (1992).

Voor enkele leden leek het besluit te veel “een verkapte procedure tegen Kuitert”. Dr. G. Goedhart moest denken aan de jaren '60 toen Kuitert en diens collega H. Wiersinga zich voor hun opvattingen moesten verantwoorden. “Toen hebben we voor het laatst namen genoemd van mensen die zogenaamd fout zouden zijn. Dat is onze stijl niet meer.”

Maar volgens ds. W. Barendrecht staat de commissie los van het bezwaarschrift. “Deze bezinning leidt niet tot een procedure tegen Kuitert.” Volgens ds. K. Wigboldus, moet de commissie niet alleen standpunten inventariseren. “Het gaat om de vraag wat wij nu nog aan Godservaring beleven. Veel mensen zoeken andere bronnen van ervaring in New Age of de pinksterbeweging. Mensen als Kuitert hebben dat goed aangevoeld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden