Gereformeerde krant loost evangelicaal

AMSTERDAM - Een fotograaf van het Nederlands Dagblad (ND) is per 1 januari 2004 ontslagen, omdat hij is toegetreden tot een evangelische gemeente. Dat is opmerkelijk, want de krant wil graag evangelische lezers aanspreken. De Commissie Gelijke Behandeling heeft onlangs het ND in het gelijk gesteld: de krant mág discrimineren.

Heeft het ND zijn gereformeerde veren afgeschud? Voor de buitenwacht wel. Het van oorsprong vrijgemaakt-gereformeerde ochtendblad uit Barneveld richt zich tegenwoordig ook op behoudende protestanten uit andere kerken én op evangelische groeperingen.

Om die markt beter te bereiken heet het ND sinds kort niet langer 'gereformeerde ochtendkrant voor christelijk Nederland': dat kan potentiële lezers, zeker evangelischen, afschrikken. Ze tooit zich nu met het ruimere 'christelijk betrokken'. Toch is het dagblad nog stevig gereformeerd.

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Het ND blijft van redacteuren eisen dat ze lid zijn van een kerk die ,,Bijbel en Drie Formulieren van Eenheid aanvaardt als grondslag voor haar belijden''. Juist omdat de identiteit van veel christelijke organisaties de afgelopen jaren aan erosie onderhevig is, heeft de krant er naar eigen zeggen belang bij 'aan haar beginselen vast te houden'.

fotograaf Piebe Bakker, sinds 1992 in dienst bij het ND, was lid van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Barneveld. In 2002 schreef hij zich uit en werd hij lid van Het Kruispunt in Voorthuizen. Volgens voorganger  Peter Paauwe is Het Kruispunt ,,een fanatiek gelovige, bijbelvaste evangelische gemeente, zonder Formulieren van Eenheid''. De voorganger stelt verbaasd vast dat het ND wél 'met standjes op manifestaties' abonnees werft onder evangelischen, maar niet wil dat ze bij de krant werken. Paauwe: ,,Dat is heel pijnlijk.''

Het ND deed Bakker een aanbod om aan het werk te blijven, maar dan buiten de redactie. Dat wees de fotograaf af. Het was, meende Bakker, een principiële kwestie. Hij stapte naar de CGB.

Zo op het oog op goede gronden, want wat is nu een evangelische foto, en wat een gereformeerde? Het ND erkende dat Bakker geen foto had gemaakt 'die een vrijgemaakt-gereformeerd fotograaf niet zou hebben gemaakt'. Sterker: tijdens de ontslagprocedure kon hij gewoon foto's blijven aanbieden aan het ND.

Het ND is een krant voor iedereen, maar ze kan niet door iedereen worden gemaakt, zegt Frans Tijssen namens het dagblad. Op het arbeidsconflict zelf wil hij niet ingaan.

In zijn verweer voor de CGB klaagt het ND dat Bakker ,,meermalen gesprekken met collega's is aangegaan over de overgang naar het andere kerkgenootschap en zelfs heeft geprobeerd zijn collega's ervan te overtuigen dat de kerk waarvan zij lid zijn, op essentiële punten van de bijbelse leer afwijkt''.

De CGB geeft het ND gelijk in de ontslagprocedure. De krant beroept zich volgens de commissie terecht op de uitzonderingsclausule in de Algemene wet gelijke behandeling. Instellingen op godsdienstige grondslag mogen op grond daarvan discrimineren in hun personeelsbeleid. Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst levert derhalve 'geen strijd' op met de gelijkebehandelingswetgeving.

Bakkers advocaat, mr. A.H.J. Damminga, verwijt het ND schijnheiligheid. ,,Tegen de buitenwereld roepen ze dat ze een krant voor alle christenen maken, en verhullen ze hun gereformeerde identiteit. Tegen de vrijgemaakt-gereformeerde achterban zeggen ze dat ze gereformeerd zijn.''

Tijdens de nieuwjaarstoespraak is de nieuwe marketingstrategie van het ND onthuld: veel nadruk op christelijk en veelkeurig, breed. Daarbij speelt - op commerciële gronden volgens Damminga - de gereformeerde signatuur een volstrekt ondergeschikte rol. Het beoogde ontslag van Bakker is volgens Damminga 'niet te verkopen' aan lezers. ,,Ze hebben de uitspraak niet voor niets stilgehouden.''

Tijssen van het ND zegt dat het contract van Bakker op korte termijn wordt afgebroken. Diens advocaat zegt aan te sturen op voortzetting van het dienstverband.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden