Gereformeerde commissie mist vrouwvriendelijke teksten

Van onze kerkredactie

Dat blijkt uit een notitie van een commissie, bestemd voor de gereformeerde synode van volgende week. "Het is voor de ISK teleurstellend dat het aanbod van nieuwe liederen achterblijft bij de verwachtingen, terwijl ook veelal een aanvaardbaar niveau voor opname in een nieuw liedboek niet wordt gehaald" , staat er. De synodecommissie zelf vindt dat het de kerk vooral ontbreekt aan liederen "die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en jeugdigen" . Wat ze ook node mist, zijn liedteksten 'van minder masculine aard' - zeg maar: vrouwvriendelijke creaties.

Er wordt hier en daar in protestantse kerken uitgezien naar een 'Liedboek 2000', een opvolger van het Liedboek dat een kleine twintig jaar geleden werd ingevoerd. Dat heeft niet zo'n haast, suggereert de commissie: "Men moet eerder denken aan de 21ste eeuw dan aan de eeuwwisseling. Een al te snelle grote wijziging (van het Liedboek) of zelfs een volledige vervanging ervan zou voor een deel van de kerken moeilijk verteerbaar zijn" .

Kampen

Bijna een vast nummer op gereformeerde synode-agenda's is de laatste jaren de positie van de theologische universiteit te Kampen, de 'school der kerken'. Moest ze fuseren met de VU? Nee, toch maar niet. Verhuizen naar Utrecht dan, waar een gezamenlijk 'dienstencentrum' met hervormden en katholieken leek te lonken? Ook dit bleek voor enkelen een fata morgana, voor velen een boze droom. 'Kampen' wil in Kampen blijven, lieten de curatoren eind mei weten. De synode krijgt nu gelegenheid, daar amen op te zeggen. In de synodestukken worden diverse bezwaren tegen de verhuizing genoemd. Zo vreesde de VU, die ook gereformeerde dominees in spe opleidt, verhevigde concurrentie vanuit Utrecht. Verder wordt het risico gesignaleerd dat het bijzondere karakter van de beoefening der godgeleerdheid te Kampen - gekenmerkt door o. a. 'wederzijdse betrokkenheid tussen de theologie en de kerk' - in een Utrechts samenwerkingsverband zou verwateren. Wat ook een rol speelde, was dat de hervormde synode de opleidingen van haar Samen-op-weg-partner pas na een gedegen raadpleging van de achterban wil erkennen. Dat heeft zowel de gereformeerde opleidingsdeskundigen als hun hervormde tegenvoeters 'duidelijk teleurgesteld', schrijft een gereformeerde synodecommissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden