Gereformeerde Bond port 'bezwaarde' gemeenten op

HUIZEN - Hervormde kerkenraden die twijfels hebben bij de fusie van de drie Samen-op-wegkerken, zouden dit moeten melden bij het synodebestuur. Die oproep doet voorzitter ds. G. Kamphuis van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk deze week in bonds orgaan De Waarheidsvriend.

Kamphuis hoopt daarmee de druk op het bestuur te verhogen om het zogeheten Unievoorstel serieus te nemen. In dit voorstel -dat de bond in januari samen met de Confessionele Vereniging deed- gaan de drie Sow-kerken een unie aan in plaats van een fusie. De hervormde, gereformeerde en lutherse kerken blijven zelfstandig. Wel krijgen plaatselijke gemeenten de mogelijkheid om volledige eenheid te bereiken.

Volgens Kamphuis voelen de bondsgemeenten en een deel van de confessionele kerkenraden veel meer voor deze unie dan voor de fusie. ,,Als deze gemeenten dat niet alleen kenbaar maken bij de bond, maar ook bij het moderamen, hoop ik dat het bestuur het Unievoorstel een eerlijke kans geeft'', zegt Kamphuis in een toelichting. Om hoeveel gemeenten het precies gaat, vindt hij moeilijk te zeggen.

Kamphuis benadrukt dat hij met zijn voorstel ,,niet zoiets wil zeggen als: en nu met z'n allen de barricaden op''. Hij beschouwt zijn oproep in De Waarheidsvriend ook niet als een laatste mogelijkheid om het unievoorstel aan te prijzen en de fusie tegen te houden. ,,Zolang de synode het unievoorstel niet heeft afgewezen, kan het nog meegaan'', zegt Kamphuis.

In de tot nu genomen synodebesluiten is geen ruimte voor de uniegedachte. Secretaris dr. B. Plaisier van de Sow-kerken noemde het voorstel bij de presentatie in januari 'onduidelijk, ondeugdelijk en onkerkelijk'. Hij zei toen dat de initatiefnemers bewust kiezen voor 'een weg van verwarring en grotere verdeeldheid'.

Als het aan het synodebestuur ligt, krijgt de fusie in 2004 haar beslag. Dat is ruim veertig jaar nadat de drie kerkgenootschappen de eerste stappen naar eenheid zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden