Gereformeerde Bond bezorgd over toekomstplan PKN

Loskoppelen woonplaats en kerkgemeente en roulatieplicht predikant struikelblokken

NICO DE FIJTER en REDACTIE RELIGIE&FILOSOFIE

De Gereformeerde Bond, een stroming van zo'n 300.000 behoudende gelovigen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), heeft felle kritiek op de toekomstplannen van de PKN-leiding. In een open brief aan de leden van de synode (de landelijke kerkvergadering) zegt het bestuur van de Gereformeerde Bond (GB) 'uitermate bezorgd' te zijn.

Volgende week komt de synode bijeen om knopen door te hakken over de toekomst van de kerk. Omdat de kerk krimpt, moet er flink worden ingegrepen, zei PKN-voorman Arjan Plaisier vorig jaar herfst. Daarvoor ligt nu een pakket voorstellen op tafel. Met twee daarvan heeft de GB grote moeite.

Het eerste gaat over het principe dat iemand die lid is van de PKN automatisch deel uitmaakt van de PKN-gemeente in zijn woonplaats. Met minder leden en sluiting van kerken is dat steeds moeilijker vol te houden, zegt de kerkleiding, en bovendien is het al praktijk dat mensen liefst lid worden van een kerk waar ze zich thuis voelen. Het tweede voorstel gaat over de wens van de kerkleiding om predikanten vaker van standplaats te laten wisselen (zie kader).

De Gereformeerde Bond is het met beiden voorstellen zeer oneens. "Het is een zeer belangrijk uitgangspunt dat je op de plaats waar je woont deel uitmaakt van de kerk", licht voorzitter Arjen Mensink toe.

"Een kerkelijke gemeente is geen groep mensen die elkaar hebben uitgezocht, maar die door God aan elkaar gegeven zijn," aldus Mensink. "Een predikant leidt zo'n gemeente naar het woord van God. Daarin past het niet om een stip op te horizon te zetten waarin predikant en gemeente weer uit elkaar gaan."

In de brief schrijft het GB-bestuur dat in de PKN-voorstellen de Bijbelse basis voor de visie op de kerk en het ambt van predikant 'volkomen verdwenen' is. En ook al bepalen veel gelovigen zelf van welke kerk ze lid willen zijn: 'De kerk dwaalt als zij [..] een praktijk sanctioneert die door het Woord van Christus onder kritiek wordt gesteld'.

"Dat is inderdaad scherp", zegt Mensink. "Je kunt heel politiek doen en correct, maar dan komt je boodschap niet over. Ik zou er in hoofdletters bij willen zetten dat het uit liefde voor de kerk is. In zijn nota over de toekomst van de kerk schreef Plaisier dat we in de kerk weer onbekommerd over het geloof moeten spreken. Dat vond ik een hoopvolle zin. Maar als ik de voorstellen nu zie, denk ik: we geven sociologische en antropologische antwoorden op geestelijke vragen. De echte nood van de kerk is niet de krimp. De echte nood is dat we niet echt meer over God praten."

undefined

Vakbond: Predikant staat te snel op straat

Het plan van de Protestantse Kerk om dominees vaker van standplaats te laten wisselen, gaat voor een deel van hen ongelukkig uitpakken. Zij komen straks makkelijker op straat te staan, en lopen dan het risico dat ze niet meer aan de bak komen. Daarvoor waarschuwt de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP).

De PKN-synode spreekt volgende week over het streven om dominees 'mobieler' te maken. Ze moeten niet meer voor onbepaalde tijd in één gemeente werken, maar eerder met de kerkenraad in gesprek of het niet tijd wordt om te vertrekken. De synode moet nog bepalen na hoeveel jaar dat moet en hoe dwingend die termijn wordt.

De BNP vindt die mobiliteit op zich een goed idee. Maar verplichte roulatie gaat te ver. Straks moeten prima functionerende dominees weg, waarschuwt de bond. Enkel omdat er gerouleerd moet worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden