Gereformeerde Beginsel Partij 'uit nood geboren'

(TROUW)

Verontruste SGP'ers in de gemeente Ede gaan met de Gereformeerde Beginsel Partij (GBP) de raadsverkiezingen in. De nieuwe partij is tegen koopzondagen en wil bezuinigen op cultuur en sport. De GBP keert onder het motto 'Een christelijke Opdracht' terug naar de SGP-koers zoals die veertig jaar geleden was, zegt lijsttrekker Albert Pluijmers. Hij verliet vorig jaar de SGP-fractie met twee collega's. Zij voelden zich beknot in hun principiële stemgedrag.

Sinds de SGP in 2010 na 37 jaar oppositie weer ging meebesturen in Ede, is onenigheid over de staatkundiggereformeerde koers gegroeid. In het coalitie-akkoord zijn voor de SGP principiële uitzonderingsposities geformuleerd, zoals over de zondagsrust en kunstsubsidies. Binnen de fractie werden die afspraken zeer verschillend uitgelegd. Het drietal moest vertrekken en vormde een eigen lijst. Eén van hen keerde later weer terug naar de SGP.

De plaatselijke SGP-kiesvereniging Harskamp, één van de zes in Ede, wil het principiële geluid van de twee ex-SGP'ers behouden in de gemeenteraad. Toen zij definitief niet terugkeerden op de nieuwe SGP-lijst besloten de Harskamper leden de SGP te verlaten en de GBP te stichten. "Onze partij is uit nood geboren", zegt Pluijmers. "We richten ons op plaatselijke politiek. Over landelijke thema's doe ik geen uitspraken."

"We willen onvoorwaardelijk gehoorzamen aan Gods geboden", stelt hij. "Gods woord staat boven meeregeren, al is meebesturen ook volgens ons goed mogelijk. We denken een achterban te hebben die niet houdt van flitsende campagnes. We houden het sober en calvinistisch."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden