Gereformeerd Berlikum wil jongeren met discodienst de kerk in krijgen

DEN HAAG (ANP) - De gereformeerde kerk in het Friese Berlikum houdt zaterdagavond naar eigen zeggen de eerste disco-kerkdienst van Nederland. Met house van Mental Theo en satanische rock van de heavy metal-band Judas Priest probeert de gereformeerde predikant P. Dijkstra de jeugd zijn kerk weer in te krijgen.

De dienst begint zaterdagavond met Welcome To The Jungle van Guns 'n Roses. Dan volgen votum en groet, traditionele onderdelen van de liturgie, en vervolgens het nummer Together In Wonderland van Low Noise.

Dijkstra, die zichelf op muziekgebied een 'onbeschreven blad' noemt, ziet prachtige mogelijkheden om een goede preek naar aanleiding van deze muziek te houden. Zo is Wonderland in het nummer van Low Noise en Mental Theo volgens hem de hemel waar we allemaal naar op weg zijn. Via Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato en Heal The World van Michael Jackson komen ze uit op Judas Priest.

Dat house doorgaans weinig tekst bevat is volgens pastoraal werker Droogsma voor jongeren geen belemmering om uit house-nummers toch religieuze thema's op te pikken. “Bijzonder vreemd. Frappant zelfs. Maar wel waar. Het is verbluffend te zien wat jongeren soms al met een woord doen.'

“Het wordt toch nog een vrij traditionele dienst”, denkt Dijkstra. Dat de groep Judas Priest beweert door satan te zijn geïnspireerd, deert hem niet. De christelijke werkgroep Naar House waarschuwt tegen deze muziek wegens de satanische inspiratie, maar volgens Dijkstra is house “absoluut niet duivels.”

De disco wordt gehouden in een zaal onder de kerk zodat er gedanst kan worden. In geval van succes, gaat predikant Dijkstra volgend jaar iedere maand een disco-dienst organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden