Gerecycled kantoorpapier: Niet eeuwig herbruikbaar

null Beeld

In de recycling worden kranten al tijden dozen. Nu is er ook 'cradle to cradle' kantoorpapier.

Er is een kleine kans dat je die kartonnen doos die je in de supermarkt vult met boodschappen al eerder in handen hebt gehad, maar dan als krant. Papier is immers een grondstof die prima opnieuw te gebruiken is. Dat gebeurt al eeuwen. Nu is er iets nieuws: cradle to cradle kantoorpapier.

De Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel claimt dat de grondstofketen van kantoorpapier nu rond is. Dat bespaart hout, water, elektriciteit en geeft een lagere CO2- uitstoot.

Het cradle to cradle-papier is niet te koop bij de afvalverwerker zelf maar exclusief bij Océ, een bedrijf gespecialiseerd in kantoorartikelen en kopieermachines. Richard Poelen van Océ Nederland vertelt dat er veel vraag is naar, en aandacht, voor het product, maar hij kan geen verkoopcijfers noemen. Klanten voor deze nieuwe papiersoort zijn, zegt Poelen, mkb-bedrijven die vooroplopen die trendsetter willen zijn in maatschappelijk verantwoord ondernemen en grote bedrijven die dat al langer doen.

Van de 225 kilo papier die per persoon jaarlijks wordt gebruikt, wordt zo'n 75 procent ingezameld. Al dat ingezamelde papier wordt normaal gesproken nog gescheiden: op speciale plekken in het land. Dat moet ook wel, want voor verschillende soorten papier en karton zijn verschillende soorten oud papier nodig. Uiteindelijk wordt al dat papier en karton geperst in balen en verkocht aan papierfabrieken in Europa en Azië die er nieuw papier of karton van maken.

"Wij gaan met de introductie van de nieuwe cradle to cradle-blaadjes een stap verder", zegt directeur communicatie Frank Janssen van Van Gansewinkel. "We halen het oude kantoorpapier apart op. Vaak gaat het om vertrouwelijke stukken uit archieven die soms al door de versnipperaar zijn gehaald. De snippers gaan naar de Duitse papierfabrikant Steinbeis. Die haalt alle nietjes eruit en verwijdert de inkt met een milieuvriendelijke zeep. Wat overblijft is een basis van hoogwaardig materiaal waarmee we opnieuw papier maken. Al het kantoorpapier dat wij inleveren bij de fabriek is grondstof voor dit papier. Van ónze input wordt dus ook óns papier gemaakt."

"Zolang er papier is wordt het al hergebruikt", zegt Arie Butterman van papiermolen de Schoolmeester, een molen die nog altijd papier maakt. "Van 100 procent oud papier kun je prima, zonder toevoeging van nieuwe vezels, weer nieuw papier maken. Maar als dat hele proces een paar keer achter elkaar herhaald is, moet je toch nieuwe grondstof toevoegen. Die oude vezel krijgt iedere keer een knauw als ie opnieuw opgelost wordt en wordt telkens een beetje korter. Bij elke keer hergebruik ga je een stapje terug."

Butterman: "Van oude kranten kun je geen papier maken voor een mooie kalender. Kranten zijn alleen nog geschikt voor karton."
De voorlichter van de Koninklijke Nederlandse Papier en Kartonfabrieken beaamt de les van de papiermolenaar. "Vezels kunnen in theorie ongeveer zeven keer ingezet worden als grondstof. Dus je moet altijd een deel van de grondstof nieuw invoeren."

Want de vezel van oud papier verliest z'n sterkte en kan daarom niet tot in lengte der dagen mee."Besef ook dat er zo'n vijftig soorten papier zijn met allemaal een andere kwaliteit. Van virgin papier voor kalenders en glossy tijdschriften tot krantenpapier dat al een paar keer gerecycled is. Oud papier uit kantoren is van een specifieke kwaliteit. Door die soorten goed te scheiden kun je het proces misschien wat vaker herhalen. Toch moet ooit nieuwe grondstof toegevoegd worden. Dat kunnen verse houtvezels zijn of een relatief nieuwe soort oud papier."

Het nieuwe kantoorpapier blijkt dus niet keer op keer herbruikbaar. Het is eerder een slimme samenwerking tussen gebruiker, inzamelaar, fabrikant en verkoper. Een gescheiden stroom papier van één oorsprong voor één product.

Frank Janssen van Van Gansewinkel: "Het is geen cirkel die voor eeuwig door kan gaan. Bij normaal hergebruik kun je zes tot zeven keer van oud papier nieuw papier maken. Wij denken dat het nu vaker kan."

"En", zegt Janssen, "Wij leveren meer oud papier aan dan we als nieuw kantoorpapier terugbrengen in de cyclus. Dus deze soort bestaat wel degelijk uit 100 procent gerecycled papier."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden