Gerechtshof: Wie geen arts is, mag niet helpen bij zelfdoding

Oud-voorzitter Vrijwillig Leven krijgt voorwaardelijke straf

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Gerard Schellekens (75) is ook in hoger beroep veroordeeld wegens hulp bij zelfdoding, maar hij hoeft niet de cel in. Het gerechtshof in Arnhem gaf hem gisteren een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. De rechter gaf hem eerder tien maanden celstraf, waarvan twee onvoorwaardelijk. Het hof houdt rekening met zijn afgenomen gezondheid.

Schellekens zei gisteren blij te zijn dat hij niet hoeft te zitten. Maar het blijft een veroordeling, en hij overweegt daarom in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De toenmalige voorzitter van Stichting Vrijwillig Leven (SVL) hielp op 24 november 2007 een 80-jarige vrouw uit Almelo een eind aan haar leven te maken. Zij leed aan een ernstige vorm van Parkinson en had een euthanasiewens, maar de arts in het verpleeghuis weigerde die in te willigen. Haar kinderen wendden zich vervolgens tot de SVL en vroegen om hulp bij de stervenswens van hun moeder.

Uiteindelijk zorgde Schellekens voor de benodigde middelen. Samen met de drie kinderen van de vrouw ging hij naar het verpleeghuis, waar haar het dodelijke middel pentobarbital werd aangereikt door de zoon. Zij stierf in aanwezigheid van de vier.

Net als de rechtbank vindt het hof dat Schellekens zijn boekje te buiten is gegaan. Hooguit in noodsituaties mogen niet-artsen hulp bij zelfdoding verlenen. "Het enkele feit", aldus het hof, "dat een arts weigert zijn medewerking te verlenen aan hulp bij zelfdoding, levert op zich geen noodtoestand op voor een niet-arts, hoe schrijnend ook de situatie is van degene die zelfdoding wenst en daar hulp bij nodig heeft."

Het hof twijfelt niet aan de doodswens van de Parkinson-patiënte, en is ervan overtuigd dat Schellekens met de beste bedoelingen handelde. Daar staat tegenover dat hij alternatieven onvoldoende heeft onderzocht en "willens en wetens de wet heeft overtreden". Juist als voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven was hij destijds maar al te goed op de hoogte van afwegingen die hebben geleid tot de huidige euthanasiewet.

Dat Schellekens niet naar de gevangenis hoeft, komt door zijn verslechterde gezondheid. Schellekens werd in het najaar van 2010 getroffen door een hartinfarct, gevolgd door een herseninfarct. Toch vindt het hof straf op zijn plaats: "Die beoogt vooral ook anderen in de toekomst ervan te weerhouden hetzelfde te doen".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden