Gerechtshof straft minder zwaar voor drugsdelict

(Novum) - Wie door een rechtbank wordt veroordeeld voor een zwaar drugsmisdrijf, krijgt in hoger beroep vaak een lagere straf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. Ook een straf voor een vermogensdelict valt bij het gerechtshof gemiddeld minder hoog uit dan bij een rechtbank.

De lagere straffen komen volgens de raad doordat een gerechtshof een zaak helemaal opnieuw behandelt. "Alles wordt opnieuw onderzocht. Dat kost veel tijd", stelt een woordvoerder. "De verdachte verkeert dus langer in onzekerheid. Om dat te compenseren valt de straf wat lager uit."

Ook zouden gerechtshoven kritischer naar de bewijslast kijken. "Daardoor kan het gebeuren dat minder beschuldigingen als bewezen worden verklaard. Dan valt de straf lager uit."

Voor geweldsmisdrijven wordt in hoger beroep gemiddeld dezelfde straf opgelegd als in eerste aanleg. Waarom hier geen verschil in zit, is bij de onderzoekers niet bekend.

Overigens delen de gerechtshoven voor dezelfde misdrijven nu gemiddeld zwaardere straffen uit dan ze een paar jaar geleden deden. Vergeleken met 2000 zijn de straffen tien tot twintig procent langer.

Voor het onderzoek werden zwaardere strafzaken waar minstens vier jaar gevangenisstraf op staat onderzocht. Daarvoor werd de zogeheten Databank Consistente Straftoemeting gebruikt, die in 2000 in gebruik is genomen. De bedoeling van de databank is dat straffen consistenter worden. Door in de databank te zoeken, kunnen rechters zien wat voor straffen in soortgelijke gevallen werden opgelegd. Volgens de Raad voor de Rechtspraak maken rechters nog niet genoeg gebruik van de databank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden