Gerechtshof maakt Willem Holleeder 17 miljoen euro minder arm

Beeld ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag geoordeeld dat Willem Holleeder niet 18 miljoen euro aan de staat moet betalen maar slechts 900.000 euro. Het hof haalde met deze uitspraak een stevige streep door een vonnis van de rechtbank over de ontneming van winst uit misdaad.

Voor de voormalig vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg, een zakenrelatie van Holleeder, viel de ontnemingszaak minder gunstig uit. Hij moet een bedrag van ruim 24 miljoen euro neertellen, dat is een miljoen minder dan de rechtbank in 2013 had beslist.

Het hof keek in het hoger beroep dat Paarlberg en Holleeder hadden aangespannen naar wie feitelijk de beschikking heeft gekregen over de ruim 17 miljoen euro die was afgeperst van de later geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Een liquidatie (in 2004) waarvoor Holleeder momenteel terechtstaat.

Rekeningen

Vaststaat inmiddels dat Holleeder voor die afpersing verantwoordelijk was. In de zaak ging het echter om wie over het geld kon beschikken, Holleeder of Paarlberg. Het geld uit de afpersing werd gestort op rekeningen van Paarlberg. Volgens het hof heeft hij hier uiteindelijk ook alleen van geprofiteerd. Het hof denkt wel dat het de bedoeling was dat Holleeder uiteindelijk het geld van Endstra zou krijgen, maar zover is het nooit gekomen.

Het OM had in hoger beroep opnieuw bijna 18 miljoen euro gevorderd van de crimineel. De bijna 9 ton waarvan het hof wel bewezen acht dat Holleeder ze heeft opgestreken, komt onder meer van de afpersing van de eveneens geliquideerde crimineel Kees Houtman. Ook voor die liquidatie (op zijn verjaardag in 2005) staat Holleeder nu voor de rechter.

Het hof kwam in de zaak van Paarlberg iets lager uit dan de rechtbank. Die korting was het gevolg van de lange tijd dat deze zaak heeft gelopen. Het hof was niet gevoelig voor het argument van Paarlbergs advocaat dat het vermogen van de ex-vastgoedhandelaar weg is.

Onschuld

Dat kapitaal was naar schatting ooit 275 miljoen euro. Paarlbergs veroordeling voor het witwassen van de Endstra-miljoenen vocht hij tevergeefs tot bij de Hoge Raad aan. Ook in de zaak rond zijn crimineel verkregen vermogen ontkende hij altijd. Hij zei eerder: “Ik blijf vechten om mijn onschuld aan te tonen. Zelfs tot na mijn dood. Dat heb ik bij een notaris laten vastleggen.” Zijn advocaat kon gisteren echter nog niet zeggen of zijn cliënt cassatie aantekent bij de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden