Gerechtshof Den Bosch loopt ver achter met zaken

Pleidooien in civiele zaken pas in 2017 aan de beurt

Het gerechtshof 's Hertogenbosch kampt met dermate grote achterstanden dat pleidooien in civiele zaken pas in 2017 worden gepland.

De achterstanden en de daardoor oplopende wachttijd voor mensen die hun recht zoeken door in hoger beroep te gaan bij het hof, worden in een brief aan de Orde van Advocaten Breda 'onaanvaardbaar' genoemd.

Het gerechtshof zegt de achterstanden te willen inlopen door een aantal maatregelen te nemen, zoals een nieuwe werkwijze en de uitbreiding van het aantal civiele raadsheren. Aanzienlijk meer zaken en een tekort aan raadsheren zijn de belangrijkste oorzaken voor de vertraging. Er zijn inmiddels al nieuwe raadsheren aangetrokken, er moeten er nog vier bij komen.

Op dit moment is in ongeveer 400 handelszaken sprake van een achterstand. Deze achterstand geldt niet voor familiezaken en de handelsverzoekschriften, waaronder faillissementen.

Bij het gerechtshof in Amsterdam is sprake van enige vertraging. Dagvaardingszaken die nu worden gestart, krijgen pas over vijf tot acht maanden een kans op pleidooi.

Een woordvoerster van het hof in Den Haag meldt een wachttijd voor hoger beroep in dit soort civiele zaken van vier tot vijf maanden. Dat is geen termijn die als onaanvaardbaar valt te bestempelen.

Nederland telt vier gerechtshoven. Het vierde, het hof Arnhem-Leeuwarden, denkt dat 'de achterstanden die helaas zijn ontstaan' worden ingelopen door een nieuwe werkwijze die per 1 januari 2016 wordt ingevoerd.

Het hof gaat volgens die nieuwe werkwijze nadrukkelijker de regie over zaken voeren en vervolgens beslissen of een zitting wel noodzakelijk is voor de afwikkeling.

Bij de overkoepelende Nederlandse Orde van Advocaten wordt nog nauwelijks geklaagd over de vertragingen. "Dat we geen signalen krijgen wil echter niet zeggen dat er niets speelt", zo laat een woordvoerster van de orde weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden