Update

Gerechtshof: Albayrak mag weer aan de slag bij COA

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nurten Albayrak mag weer aan de slag als algemeen directeur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald in het hoger beroep dat was aangespannen door Albayrak.

Albayrak kwam vorig jaar in opspraak omdat ze de sfeer zou verzieken en te veel zou verdienen.

Eind september werd zij door de raad van toezicht op non-actief gesteld. Ze zou meer hebben verdiend dan wat met minister Leers voor Immigratie en Asiel is afgesproken. Die schorsing vocht zij nu dus met succes aan. Het hof oordeelde dat ze volgens de geldende cao niet op non-actief gesteld had mogen worden.

Albayarak werd op non-actief gesteld vanwege het onderzoek naar salarisbetalingen en en vergoedingen binnen het COA. Het hof snapt dat het niet handig was dat Albayrak tijdens dat onderzoek aanwezig was, maar vindt dat de raad van toezicht zorgvuldiger had kunnen zijn. Ze had de kans moeten krijgen zelf haar verhaal te doen en de mogelijkheid moeten krijgen zelf betaald verlof op te nemen.

Albayrak werd op 11 oktober opnieuw op non-actief gesteld in verband met een onderzoek naar onder meer het werkklimaat en ook dat had niet mogen gebeuren. De organisatie heeft er bovendien te weinig aan gedaan om er voor te zorgen dat binnen het COA duidelijk was dat het om een tijdelijke maatregel ging. Daarom mag ze weer aan de slag.

In oktober bepaalde een rechter nog dat zij voorlopig geschorst moest blijven. Haar aanwezigheid op het COA zou toen de werkzaamheden te ernstig belemmeren.

Rehabilitatie

Mochten de beschuldigingen over de angstcultuur en het gesjoemel met de salarisinformatie onterecht zijn, dan moet moet ze worden gerehabiliteerd, aldus de rechtbank.

Vorig jaar kwam Albayrak regelmatig in opspraak. Zo bezat ze een goudkleurige Mercedes, die november vorig jaar werd verkocht. Ook werden voor vele tonnen jarenlange externe adviseurs ingehuurd.

Raad bestudeert uitspraak
De Raad van Toezicht op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers bestudeert de uitspraak van het gerechtshof. Dat heeft de woordvoerster van de verantwoordelijke minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) laten weten.

Albayrak kan na 1 maart beginnen, zegt de rechter, maar de resultaten van het onderzoek van een speciale commissie naar onder meer de vermeende angstcultuur, de bestuursstructuur en de salariëring wordt pas eind maart verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden