Gerechtigheid,zelfs als alles verloren lijkt

Bijna een half leven lang ging hij gebukt onder de zwaarste beschuldiging die een vader kan treffen: medeplichtigheid aan moord van zijn kind. In zijn geval ging dat om een baby van negen weken oud, en een geruchtmakende zaak die 32 jaar lang met enige regelmaat in het wereldnieuws kwam.


Toen zijn vrouw Lindy en hij in 2012 eindelijk van alle blaam waren gezuiverd, bracht dat de stroom verwijten niet tot stilstand. Hadden zij niet beter op hun kind moeten passen? Michael Chamberlain werd zelfs nog op straat aangevallen en van moord beschuldigd.


In 1980 zat het echtpaar in de Australische woestijn onder de beroemde rode Uluru (Ayers Rock) bij het kampvuur toen dochter Azaria uit hun tent verdween en nooit werd teruggevonden. Het drama verdeelde Australië in twee kampen, en vormde de inspiratie voor boeken en in 1988 de speelfilm 'A Cry in the Dark', met Meryl Streep in de rol van Lindy en Sam Neill die Chamberlain speelde.


Chamberlain was pastor van de zevendedagsadventisten, een voor Australiërs onduidelijk kerkgenootschap. Chamberlain was ervan overtuigd dat zijn geloof de negatieve houding van veel Australiërs bepaalde. Geruchten deden de ronde dat ze hun dochter ritueel hadden vermoord.


Aanvankelijk werd hun verklaring dat Azaria moest zijn meegenomen en vermoord door een dingo (wilde hond) geaccepteerd, maar in 1982 werd Lindy tot levenslang veroordeeld voor moord en Michael tot achttien maanden cel wegens medeplichtigheid. Vier jaar later werden alle beschuldigingen ingetrokken toen een met bloed besmeurd kledingstuk van Azaria werd gevonden in een gebied van dingo's. Pas in 2012 trok patholoog Elisabeth Morris mede op basis van aanvallen van wilde honden op kinderen de conclusie dat een dingo verantwoordelijk moest zijn geweest voor de verdwijning.


Het is mogelijk gerechtigheid te krijgen, zelfs als alles verloren lijkt, concludeerde Michael Chamberlain bij die gelegenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden