Gerecht van zoete aardappels

3 zoete aardappels met oranje vruchtvlees (circa 1 kg); ca. 8 el extra vierge olijfolie; zout; versgemalen peper; 3 volle el pijnboompitten; 4 bosuitjes; 1 bosje koriander; 1 bosje platbladige peterselie (ca. 10 takjes); 1 volle el honing; 2 el witte wijn; 1 el witte balsamicoazijn; 1 el limoen- of citroensap; 2 el sinaasappelsap; 1/2 tl gemalen kaneel; stukje verse gember (ca. 1 cm); 50 g gele rozijnen; 2 gedroogde chilipepertjes; fijn verkruimeld.

Het is het lekkerste zoeteaardappelgerecht dat ik ken. Geïnspireerd op een recept uit het fantastische Ottolenghi kookboek van twee Londense chefs. In deze versies worden de zoete aardappels omgeschept met pecannoten en maple syrup – heel Amerikaans en een echte klassieker voor Thanksgiving, dat deze week in Amerika gevierd wordt. Ik heb de maple syrup en noten vervangen door honing en pijnboompitten, en hier en daar de smaakmakers wat aangepast. Het resultaat is een explosie van smaken en texturen. Boterzachte zoete aardappels, knapperige pijnboompitten, wat hitte van chilipepers, een zoete citrus-wijndressing, verse groene kruiden en bosui, verse gember... een droom. Ik heb het geserveerd als hoofdgerecht, samen met gegrilde aubergines en wat kaas. Maar het kan ook als bijgerecht dienen. Er zijn flinke zoete aardappels voor nodig, met mooi oranje vruchtvlees. Als die niet te vinden zijn, kun je het proberen met een lekkere, stevige pompoensoort (zoals flespompoen).

Verwarm de oven voor op 220 graden C. Boen de aardappels schoon (laat ze ongeschild). Snijd de aardappels in blokjes van 2 cm en schep ze in een ovenschaal om met 4 el olie, zout en peper. Rooster ze in het midden van de oven ca. 25 minuten, tot ze zacht en licht gebruind zijn; schep tussentijds een keer voorzichtig om. Rooster intussen de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan. Snijd de bosui in ringetjes en neem de blaadjes van de takjes kruiden. Roer een dressing van honing, wijn, azijn, beide sappen, 4 el olijfolie en kaneel. Pers de gember met de knoflookpers boven de dressing uit. Breng op smaak met wat zout. Schep de pijnboompitten, bosui, kruiden, rozijnen en chilipeper voorzichtig door de zoete aardappel. Giet de dressing erover en schep met zorg door elkaar. Serveer heet of op kamertemperatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden