Gerdi Verbeet 'Ik wilde geen e-reader, maar hij bevalt eigenlijk heel goed'

Als lerares Nederlands hebt u ooit onwillige pubers met literatuur in aanraking gebracht. Hoe was dat?
"Op de mavo waar ik toen lesgaf, zaten kinderen die meest uit gezinnen kwamen waar niet veel gelezen werd. Of die pas net in Nederland woonden. 'Gaan alle boeken hier over de oorlog?' vroeg een keer een leerling aan me. Ik liet ze in de klas vaak jeugdboeken lezen: Annie M.G. Schmidt, Jan Terlouw. Dan kon je een speld horen vallen."

Welke boeken las u zelf op de middelbare school?
"Ik had een fantastische leraar Nederlands, Fred Batten, daar heb ik heel veel geluk mee gehad. Hij begeleidde je echt bij het lezen: 'Als je dit mooi vindt, moet je dat eens proberen'. In die tijd begon voor mij het echte genieten van literatuur: Arthur van Schendel, Aart van der Leeuw, Hella Haasse."

Wanneer ging u politieke boeken lezen?
"Die lees ik al zolang ik me kan herinneren; de boekenkast van mijn ouders was ermee gevuld. 'Uit het rijke Roomsche leven' van Michel van der Plas. De toneelstukken van Heijermans gaf ik cadeau aan mijn opa. En voor mijn eindexamen schreef ik een werkstuk over Domela Nieuwenhuis."

Leest u weleens boeken waar u zich een beetje voor schaamt?
"Ehm, ja ... maar dan wordt het wel héél persoonlijk hoor. Ik kreeg heel jong kinderen - mijn eerste zoon toen ik 22 was - en lezen was in die jaren echt een vorm van overleven. Nog in het ziekenhuis las ik de drie delen van 'In de ban van de ring', later ook wel kasteelromannetjes. Dat was echt uit een behoefte aan ontsnapping uit de dagelijkse werkelijkheid, en aan romantiek. Ik keek toen ook naar 'The Bold and the Beautiful'."

Hoe komt u nu aan ideeën voor nieuwe boeken?
"In mijn buurt heb ik een heel leuke boekhandel, Jimmink, daar geven ze altijd goede adviezen. Ik raak er ook vaak in gesprek met anderen, over wat zij in hun handen hebben. Of mensen spreken me aan: 'Dit moet u eens proberen'. Na het lezen geef ik boeken meestal weg."

Dus een e-reader is niets voor u?
"Nou, ik heb me er lang tegen verzet, maar ik heb er net voor het eerst een geprobeerd: 'De Wertheims' heb ik erop gelezen van Sylvia Tennenbaum, en 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa. En het beviel me eigenlijk heel goed. Ik weet alleen niet hoe ik een boek erop moet zetten, dus daarvoor vraag ik hulp aan de jongere generatie."

Gerdi Verbeet (1951) is oud-Kamerlid voor de PvdA en oud-voorzitter van de Tweede Kamer. Op dit moment is ze onder meer voorzitter van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden