Gerd Leers verliest vertrouwen raad

Een meerderheid in de gemeenteraad van Maastricht vindt dat burgemeester Gerd Leers (CDA) moet opstappen vanwege de schijn van belangenverstrengeling rond de aankoop van een vakantiehuis. Zelf ziet hij nog perspectief.

Waar het CDA in de gemeenteraad van Maastricht partijgenoot burgemeester Gerd Leers nog steunt, is voor de coalitiegenoten PvdA en GroenLinks de situatie voor de burgemeester onwerkbaar geworden. Daar sloot zich later de SP bij aan, zodat 21 van de 39 zetels in de raad tegen hem zijn gekant.

Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de raad over de handelwijze van Leers rond de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije.

Voor GroenLinks en de PvdA heeft het imago en het gezag van de burgemeester schade opgelopen. Daarmee is de situatie onwerkbaar geworden, aldus de beide progressieve coalitiepartners. „Het gezag waarmee de functie van burgemeester uitgeoefend kan worden, is er niet meer”, zei fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA. „Maastricht staat weer op de kaart”, voegde fractievoorzitter Geert van Grootheest van GroenLinks daar later cynisch aan toe. Hij sprak over een ’gegijzelde’ burgemeester wiens bewegingsruimte is aangetast.

De SP vroeg bij monde van fractievoorzitter Leny Eijssen de burgemeester om de eer aan zichzelf te houden. „Deze burgemeester moet het intiatief nemen om op te stappen”, zei Eijssen. De progressieve fracties wezen erop dat Leers zelf de lat op het gebied van integriteit altijd hoog heeft gelegd. Die maat moet hij ook bij zichzelf nemen, aldus de fracties.

Voor de SP is door de gang van zaken rond Bulgarije het aanzien van het openbaar bestuur beschadigd, evenals het imago van de stad Maastricht en van de politiek. „Het vertrouwen van de burger in de politiek heeft door deze kwestie weer een dreun opgelopen.”

CDA-fractievoorzitter Jim Janssen steunt de burgemeester. „Wij steunen deze burgemeester in die zin dat hij zegt zijn les te hebben geleerd”, aldus de partij van Leers.

In een verklaring aan het begin van de vergadering ontkende Leers dat hij de gedragscode van de gemeente had geschonden met de privéaankoop. In reactie op de twijfel in de raad vroeg hij later in de vergadering in een emotioneel betoog om compassie. „Geef me de kans om de imagoschade die zeker is geleden weer te herstellen,” vroeg hij.

De PvdA is met dertien van 39 zetels de grootste fractie in de Maastrichtse raad, GroenLinks heeft vijf zetels, en het CDA heeft er zes.

.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden