Gerard van het Reve (16) was jaloers op de vlam van zijn Bep

Gerard Reve had een jeugdliefde die een ander verkoos. In 1940 schreef hij - gymnasiast van zestien - gedichten aan een leeftijdsgenote om haar vriendje onderuit te halen. Dat blijkt uit manuscripten die volgende week in Haarlem worden geveild. Het meisje heette Bep Scholte (1923-2008). Ook de naam van de jongen aan wie ze de voorkeur gaf, kan aan de hand van de documenten worden vastgesteld: Jan de Bruin (1919-1981). Bep Scholte had dat in de marge van een gedicht genoteerd. In 1948, acht jaar nadat de latere Volksschrijver haar zijn liefde had bekend, trouwde ze met De Bruin.

Daarmee is een kleine leemte gevuld in het eerste deel van Nop Maas' Reve-biografie 'Kroniek van een schuldig leven'.

In het gedicht 'Jalourse critiek' schrijft Gerard (toen nog: van het) Reve aan Bep Scholte: 'Al háát ik hem als nooit een mens tevoren,/ Ik weet ik ben door jou niet uitverkoren'. Reve maakt zijn liefdesrivaal, medicijnenstudent Jan de Bruin, uit voor 'érg dom' en diens humor voor 'plomp en banaal'.

Reve schreef er een briefje bij, met het advies om de gedichtjes goed te bewaren omdat ze 'later veel geld waard' zouden worden. Dat had de auteur goed voorzien. Een brief, gedichten en een exemplaar van Reve's debuut 'Terugkeer' moeten bij elkaar 15.000 à 20.000 euro opbrengen.

LETTER & GEEST 16

'Hij lijkt me érg dom'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden