Gerard van Essen 1924 - 1997

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - “Kinderen zijn een kritisch publiek. De tv heeft daar aan bijgedragen. Vroeger waren ze tevreden met een poppenkast”, verzuchtte komiek Gerard van Essen, alias Peppi, twee jaar geleden nog in een interview in Trouw. Van Essen overleed donderdag, 72 jaar oud, op zijn vakantieadres in Thailand aan een hartinfarct.

Of de avonturen van Peppi en Kokki de tand des tijds hebben doorstaan? Op die vraag zou een herhaling van de tv-serie ('toettoet, boingboing') antwoord moeten bieden. In ieder geval is Van Essen, wiens artiestennaam John Kamé luidde, voor meer dan één generatie kinderen onlosmakelijk verbonden met de 'dikke' helft van het tv-duo Peppi en Kokki. Vanaf begin jaren zeventig tot het begin van de jaren tachtig bereikten de (zwijgende) belevenissen van de twee matrozen via de KRO-televisie vele huiskamers. De slapsticks van het komische duo, waarvan het concept sterk aanleunde tegen dat van de onsterfelijke Laurel en Hardy, resulteerde in 1976 zelfs in een speelfilm: 'Peppi en Kokki bij de marine'. Drie jaar later bereikten ze de eeuwigheid, in was, bij Madame Tussaud.

De clown John Kamé begon ooit als negenjarige in een Utrechts kindercircus. Op 17 november 1991 vierde hij zijn gouden artiestenjubileum met een familiematinee in theater Carré in Amsterdam. Behalve als variété-artiest trad de Amsterdamse acteur op als circusclown in vrijwel alle grote gezelschappen.

Nadien startte hij met partner Herman Kortekaas het duo De twee Kamé's. Kortekaas speelde ook de rol van Kokki in de televisieserie. Begin jaren tachtig kwam, na 23 jaar, een eind een deze succesvolle samenwerking. Kortekaas kon, volgens Van Essen, niet meer tegen het trekken van camping naar camping - want in dat stadium waren ze als duo inmiddels beland.

Kortekaas kwam jaren later terecht in series als 'Waaldrecht' en 'Zeg 'ns Aaa', maar John Kamé ging als Peppi verder door het leven, hij bleef de grote kindervriend. “Kinderen blijven het heerlijkste publiek om mee te werken. Ze zijn zo spontaan. Alleen soms iets te eerlijk.”

Soms werd hij terzijde gestaan door wisselende tegenspelers die de rol van Kokki vertolkten. Tegenover een van die huidige tegenspelers, de Friese acteur Otto Veenstra (60), verklaarde hij onlangs dat hij in 1997 afscheid wilde nemen van het artiestenbestaan. “Toen hij begin december in Heerenveen afscheid nam voordat hij naar Thailand vertrok, zei hij op 1 april terug te zullen komen. Zo heeft hij alsnog met een grap vaarwel gezegd”, aldus Veenstra.

Het stoffelijk overschot van John Kamé komt donderdag of vrijdag aan op Schiphol. De crematie zal hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in Amsterdam-Osdorp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden