Gerard Jolings hoogte- en dieptepunten

Dat Gerard Joling hoger zingt dan menigeen lief is, zijn carrière de laatste jaren zodoende te wensen overlaat en hij momenteel vooral op de buis verschijnt voor haartransplantatiespotjes, is niet echt iets om vrolijk van te worden. Maar gelukkig beschikt de Noord-Hollandse bard over 'veel heerlijke humor', weet SBS6. Een eigenschap die hem binnenkort wellicht uittilt boven het niveau van schamele noteringen in de hitparades en hap-snap-optredentjes in televisieprogramma's. Omdat het lachen, gieren, brullen moet zijn met Joling, vindt de commerciële omroep hem dé man om op gepaste wijze haar nieuwe programma 'De Waarheid' te presenteren; een bedenksel van de productiemaatschappij van Pieter -'Breekijzer'- Storms, waarin slachtoffers van de vermaledijde roddelpers de gelegenheid krijgen hun kant van het verhaal uit de doeken te doen.

door Sarah-Mie Luyckx

Joling liet De Telegraaf onlangs weten zichzelf ook helemaal geknipt te vinden voor de formule. Wie alweer zeventien jaar continu in touw is als Bekende Nederlander, kent immers het klappen van de zweep. Niet dat Gerard nou zo heel erg met al die publiciteit rond zijn persoontje in zijn maag zit, kunnen de kijkers van het RTL4-programma 'Life and Cooking' concluderen. Presentatoren Irene Moors en Carlo Boszhard maken wekelijks tussen hun wederzijdse afzeiksessies enkele minuten vrij voor Jolings vaste rubriekje 'Het Hoogtepunt', waarin hij per telefoon commentaar geeft op zijn doldrieste avonturen als BN'er.

Afgelopen zondag deed hij kond van de presentatie van de single 'Feeling Hungry' van het 'Big Diet'-damestrio Clubsandwich in het Amsterdamse Planet Hollywood -'een feest dat tot in de late uurtjes duurde'. En voor wie het allemaal zonder de nodige 'Life and Cooking'-jolijt wederom even tot zich wil nemen, is er Gerards eigen website, waarop al zijn hoogtepunten nog eens de revue passeren. Met een eervolle vermelding voor de 50ste verjaardag van zangeres Country Wilma in Bob's Party Saloon te Uitgeest.

Toch kreeg Jolings BN-bestaan de laatste tijd ook wat tegenslag te verduren. Zo verdiende het feit dat hij Privé's sterverslaggeefster Barbara Plugge in de zomer van 1999 op de luchthaven van Nice tegen de pui van een taxfree-shop kwakte, geen schoonheidsprijs. En zijn vorig jaar uitgebrachte cd 'Only the Strong Songs Survive' pakte uiteindelijk iets minder internationaal uit dan de zanger verwachtte. De nachtegaal uit Noord-Holland had ook graag wat duetjes gedaan met Shirley Bassey en Denise Williams, om maar wat namen te noemen. Maar gek genoeg wilden beide dames, toen het erop aankwam, niet. En Gerard had Shirley bij wijze van opwarmertje nog wel een video toegezonden met zijn Holiday on Ice-optreden... 'Soms is het een vreemde en harde wereld', verzuchtte Joling tegenover De Telegraaf, die opvallend trouw zijn levenswandel volgt.

Zo ook Privé. Het blad meldde begin dit jaar dat Gerards relatie met vriend Wino voorgoed voorbij is. Al vijf jaar geleden wist de publiciteitsschuwe Wino de zus van Marco Borsato, Sylvana, te bezwangeren, maar pas recentelijk koos hij definitief voor het kamp van de Borsatootjes.

Dat Wino's overstap de gelikte showman wel degelijk wist te raken, valt te lezen in het dubbelinterview met Joling en hartsvriendin Yvonne Dubbelboer-Van Hout (prille weduwe van de gefortuneerde brillenkoning Eddy Dubbelboer), dat Beau Monde onlangs publiceerde. 'Zelf heb ik dingen meegemaakt met Wino, waarvan je zegt: dat kan eigenlijk niet', klapt Gerard uit de school. Daar heeft hij het onder het genot van een wijntje dan weleens over met Yvonne. 'Maar niet superdiepgaand, hoor.' En dat zal waarschijnlijk ook niet lukken met een vrouw die zich tot voor kort schikte naar haar mans devies: 'Schat, het enige wat jij moet doen is ademhalen. De rest regel ik wel.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden