TV-columnMaaike Bos

Gerard Joling brengt coronabommetjes langs. Maar wel lief, hoor

Het zijn de nieuwtjes op tv die nu steeds de aandacht trekken. Achttien van de top-25 van best bekeken titels woensdag zijn nieuws-of ­actualiteitenprogramma’s.

Een uitzondering was het begin van de vierdelige serie ‘De zware jas van ­Beatrix’ (NTR), met wel 775.000 kijkers. Wat een bijzonder en doortastend mens blijkt Beatrix, en Claus ook trouwens. Die twee wilden echt daden stellen in plaats van lintjes knippen. Mooie archiefbeelden, kritiek ook op de zwakke plek die ze had voor haar vader Bernhard na de Lockheed-affaire, het zit er allemaal in. Overigens had die serie wel ‘De zware mantel…’ mogen heten, dat respectabele woord past beter.

Maar verder is het nieuws, nieuws, nieuws kijken hier thuis. Het zit hem in de vonkjes van verbijstering over wat er nu weer gebeurt. Een instortende zorg-minister Bruno Bruins. ‘Breaking news’ tijdens ‘Op1’ woensdag: Londen gaat helemaal op slot. Een video van topvoetballer Zlatan Ibrahimović in het late ‘NOS-Journaal’: hij start fondsenwerving voor een ziekenhuis. “Als het virus niet naar Zlatan komt, komt Zlatan naar het virus”, zegt hij onaantastbaar en ­doneert alvast een ton. En dan zo’n verhaal van Robert ten Brink in ‘RTL Boulevard’: zijn zwangere dochter en haar vriend, arts, hebben voor vijf weken ­afscheid genomen van elkaar. Eenzaam.

Geen lelijk eendje meer

Het zijn de details. Ze kleuren in wat er in de coronacrisis gebeurt, en ­televisie en internet doen verslag. We hebben helemaal genoeg van corona én willen er alles over weten.

Voor de talkshowhonger helpt het dat ‘Jinek’ nu al om half tien wordt uitgezonden. Het is nu geen concurrent van ‘Op1’, het lelijke eendje dat tot een zwaan aan het uitgroeien is. Volwassen gesprekken, prettige sfeer, goede ­gasten.

Bij Jinek zat woensdag Gerard Joling aan tafel vanwege het afgelaste songfestival en zijn bloemenactie. Hij had ‘spontaan’ bedacht om van een kleine bloemenkweker veertig bossen seringen te kopen en eigenhandig naar het Ziekenhuis Amstelland te brengen. O ja, toevallig was de camera er ook bij.

‘De hele zomer?’, stamelde Carrie ten Napel

“Je komt wel op veel plekken, ­Gerard”, grapte Jinek gealarmeerd. Ze heeft gelijk. Iedereen zit in sociale distantie en Joling wandelt jolig langs de zorgmedewerkers, met een arm vol in plastic verpakte bloemen. Heeft Amerikaans onderzoek net bewezen dat het coronavirus tot wel 72 uur kan blijven leven op plastic en roestvrij staal. Hij brengt potentiële bommetjes langs, dacht ik. Maar wel lief hoor, en goede pr.

Bij ‘Op1’ daarna was er (ook) reuring. Terwijl de meeste presentatrices verkouden thuis zitten, hadden Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen woensdag een warme, menselijke uitzending met een record van 1,3 miljoen kijkers.

Er was ergernis bij viroloog Ab Osterhaus om de medische experts die het niet met hem eens waren over een lockdown tegen coronaverspreiding. KLM-topman Pieter Elbers vertelde over miljardenverliezen en gesloten luchtruimen, genoot van de zingende stewardess Nienke Fitters, en werd in verlegenheid gebracht door Air France-KLM-topman Ben Smith die (wel) een kwart van zijn salaris inlevert. Tenslotte had NPO-baas Shula Rijxman nog een ­mededeling: “Op1 gaat de hele zomer door”, zei ze. “De hele zomer?”, stamelde Ten Napel even. Elke verandering is wennen, maar de nieuwssector draait als een van de weinige op volle toeren. 

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden