Gerard Dielessen 'Journalisten moeten heel veel lezen, ook literatuur'

Wanneer bent u begonnen met lezen?
"Als kind las ik Donald Duck, Pep, veel stripverhalen. Het echte lezen is op de middelbare school begonnen. Ik had een leraar Nederlands, Broeders, die in 5 havo zó beeldend en gepassioneerd over literatuur kon vertellen. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt."

Wat las u in die tijd?
"Dat weet ik niet eens zo goed meer. Ik ben natuurlijk een kind van de jaren zestig, dus hij besprak Wolkers in de klas. En 'Nooit meer slapen' van W.F. Hermans vond ik ook prachtig. Ik ben altijd een enorme Noorwegen-freak geweest."

En daarna?
"In de jaren zeventig, tachtig las ik werkelijk alles van Gabriel García Márquez. 'Honderd jaar eenzaamheid' is nog steeds een van de mooiste boeken die ik ken. Het was net als met een lp: als je een echt goede had ontdekt, bleef je iemand volgen en wilde je alles van hem te pakken krijgen. Het was ook een manier om kennis te nemen van Zuid-Amerika, een wereld die helemaal nieuw voor me was. Later ben ik natuurlijk de hele wereld over gereisd, maar in die tijd deed ik dat nog niet. "

Staat er meer literatuur in uw kast, of meer non-fictie?
"Het is fiftyfifty, denk ik. Later ben ik meer sociaal-maatschappelijke boeken gaan lezen, ook in dienst van mijn werk als journalist. Politieke boeken, historische boeken. 'Niet spreken met de bestuurder' van de journalist Gerard van Westerloo, 'De eeuw van mijn vader' van Geert Mak, de biografie van Hillary Clinton, om maar wat te noemen. Heb ik allemaal verslonden."

Welk boek zou iedereen moeten lezen?
"'Angela's Ashes' van Frank McCourt zou in elk geval iedere journalist moeten lezen. Dat geeft zo'n schitterend tijdsbeeld, van het Ierland in die jaren, het katholiek-protestantse conflict en de pure armoede. En het is tegelijk zo goed geschreven, zonder verwijt, zonder rancune, met zo veel humor. Hoe dan ook vind ik dat journalisten heel veel moeten lezen, ook literatuur."

Waarom is dat belangrijk?
"Het leert je zo doeltreffend mogelijk te schrijven, met zo min mogelijk woorden. Een boek met te veel bijvoeglijke naamwoorden erin, dat is nooit goed."

Zijn er goede boeken geschreven over sport?
"Jaaa, heel veel! 'Ventoux' van Bert Wagendorp heb ik net uit, prachtig. En 'De renner' van Tim Krabbé, een klassieker. Ik geloof wel dat over wielrennen meer goede boeken zijn geschreven dan over andere sporten - hoewel dat ook kan komen omdat ik zelf graag fiets."

Gerard Dielessen (1955) is algemeen directeur van NOC*NSF.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden