Gerard de Korte nieuwe bisschop Den Bosch

Gerard de Korte Beeld Trouw
Gerard de KorteBeeld Trouw

Gerard de Korte wordt de nieuwe bisschop van Den Bosch. Hij volgt daar Antoon Hurkmans (71) op die in juni van het vorig jaar om gezondheidsredenen zijn ontslag aan paus Franciscus aanbood. De Korte is nu nog bisschop van Groningen-Leeuwarden.

De benoeming, die al een tijd in de lucht hing, zou eigenlijk vandaag pas bekend gemaakt worden, maar lekte gisterenanavond vroegtijdig uit doordat het bisdom de felicitatie van Hurkmans aan zijn opvolger te vroeg op zijn website zette.

De Korte maakt met zijn benoeming in Den Bosch promotie. Hij gaat van het bisdom met de minste katholieken naar dat met de meeste. Er wacht hem daar een zware taak. De verhoudingen in het bisdom Den Bosch staan door parochiefusies en kerksluitingen op scherp. Tot ongenoegen van veel gelovigen zijn worden de liturgische regels er de laatste jaren strikt toegepast. Steeds meer katholieken breken met de officiële kerk en beginnen voor zichzelf, zoals onlangs nog in Veldhoven.

Gerard de Korte (60) was eerder hulpbisschop van Utrecht en rector van de priesteropleiding in het aartsbisdom. In 2015 werd hij gekozen tot Theoloog des Vaderlands en verder is hij lid van het Theologisch Elftal van Trouw.

De Korte heeft zich in zijn huidige bisdom laten kennen als een pastorale bisschop met aandacht voor de zwakkeren. In de bisschoppenconferentie geldt hij als tegenpool van de als conservatief bekend staande kardinaal Eijk. De Korte begint op 14 mei officieel met zijn werk in Den Bosch.

Trouw-journalist en Vaticaankenner Stijn Fens is bij de persconferentie aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden