Naschrift

Gerard Bouman (1952-2017): Van motoragent tot nationale korpschef

Gerard Bouman Beeld ANP
Gerard BoumanBeeld ANP

Gerard Bouman heeft nooit een vakantie af kunnen maken sinds hij verantwoordelijk werd voor de vorming van de Nationale Politie. "Altijd riep het werk hem eerder terug naar huis", schrijft zijn werkgever naar aanleiding van het overlijden van de oud-korpschef. "Het was hem helaas niet gegeven dat hij deze vakantie wel zou afmaken."

Tijdens die laatste reis, vorige maand in de Verenigde Staten, werd Bouman getroffen door een hartaanval. Die klap is hij niet meer te boven gekomen. Gisteren overleed de voormalige korpschef op 64-jarige leeftijd.

De politie beschrijft Bouman als een harde werker. Toen hij op 17-jarige leeftijd als agent begon (hij werkte onder meer op de motor in Rotterdam) studeerde hij daarnaast rechten. Zo kwam hij terecht bij het Openbaar Ministerie, waar hij carrière maakte als officier van justitie.

Nationale Politie

Maar de politie lonkte in 2003 opnieuw. Een decennium later werd Bouman de eerste die de nieuwe politieorganisatie ging leiden: van 26 korpsen moest hij één Nationale Politie maken. Hij hield tijdens die jaren volgens collega's vooral oog voor het welbevinden van politiemensen. Dat uitte zich in bezoeken van of persoonlijke berichten sturen aan ernstig zieke agenten, of aan collega's die zich voor de rechter moesten verantwoorden na een schietincident. "Altijd achter de schermen, want hij zag het niet als een prestatie, maar als zijn taak", schrijft de politie.

Bouman kon ook hard zijn. Confronterend zelfs. Zijn taak als korpschef viel hem zwaar. Dat hij kort na zijn benoeming zijn vrouw verloor, heeft hem getekend. Ook hielp het niet dat hij het gevoel had dat iedereen over zijn schouders meekeek. Daarover zei hij: "We liggen zo onder het vergrootglas dat alles wordt onderzocht. De Rekenkamer, de Inspectie Veiligheid en Justitie, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, de Commissie toezicht beheer... De duvel en zijn ouwe moer bemoeien zich met ons. We gaan van rapport naar rapport en de politiek gaat mee met de hypes."

Adviseur

Hij besloot eerder dan gepland zijn taak neer te leggen. In plaats van de reorganisatie van de politie tot 2019 te leiden, hield hij er begin 2016 mee op. Hij bleef wel aan als adviseur. Zo schreef hij een rapport over het functioneren van de politie in Caribisch Nederland. Die maakt zich al jaren schuldig aan niet-integer handelen, zoals het privégebruik van dienstvoertuigen en het onterecht schrijven van overwerk, schreef Bouman.

Het was een rapport op een ongemakkelijk moment. Want Bouman was inmiddels zelf onderwerp van een onderzoek naar geldverkwisting bij de Nationale Politie. De centrale ondernemingsraad zou zich tegoed hebben gedaan aan dure etentjes, champagneontbijten en teambuildingactiviteiten waar nut en noodzaak voor ontbraken. Begin deze maand werd de presentatie van de conclusies van dat onderzoek uitgesteld vanwege de hartproblemen van Bouman. Minister Stef Blok wilde een gepaster moment afwachten.

Dat kwam er niet. Als reactie op het overlijden van Bouman, beschreef Blok hem gisteren als iemand die groot respect verdient.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden