InterviewGer Jaarsma

Ger Jaarsma schudde de boel op bij de NVM-makelaars, nu is hij voorzitter af

Ger Jaarsma in Leeuwarden, zijn woonplaats. Beeld Reyer Boxem
Ger Jaarsma in Leeuwarden, zijn woonplaats.Beeld Reyer Boxem

Ger Jaarsma voelde zich genoodzaakt om op te stappen bij makelaarsvereniging NVM na onmin met een aantal leden. ‘Een voorzitter is slechts een voorbijganger.’

De ene na de andere aantijging werd een jaar terug in de kranten aan zijn naam gekoppeld. Ger Jaarsma (51), toen nog voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM), was “onbetrouwbaar”, “diende alleen zijn eigen belang” en was “niet integer genoeg”.

Jaarsma kan er inmiddels ontspannen over praten. Zijn repliek: “Ik heb veranderingen doorgevoerd en loop nu niet weg voor mijn verantwoordelijkheid”.

Hij is net een paar dagen NVM-voorzitter af. En als de ledenraad ermee instemt, begint hij op 1 september aan een nieuwe bestuursfunctie: voorzitter van de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (Noa). In zijn voormalige kantoor blikt hij terug op een roerige NVM-tijd en vertelt hij over de reorganisaties die hij doorvoerde. Huizenwebsite Funda kan nu bijvoorbeeld meer haar eigen koers varen. Fijn, zegt Jaarsma, want nu kan Funda knopen doorhakken zonder te hoeven wachten op de uitkomst van ellenlange ledendiscussies.

Die NVM-leden zelf mogen sinds kort niet meer dan één bestuursfunctie bekleden (om belangenverstrengeling te voorkomen). En de bijna vierduizend makelaars leggen – nu de makelaardij sinds een paar jaar een vrij beroep is – elkaar in zogeheten audits langs de kwalitatieve meetlat. Om scherp te blijven.

‘Wat zeiden ze over me?’

Elk detail van de reorganisatie staat hem nog bij. De aantijgingen die volgden, lijkt hij zoveel mogelijk te hebben weggestopt. “Goh, wat zeiden ze ook alweer over me”, klinkt het. En soms, heel soms, vergeet hij dat de interviewplek niet langer zijn werkplaats is, maar die van zijn opvolger Onno Hoes. “Ik pak het even voor je”, zegt hij dan. Bij de kast aangekomen: “Oh wacht, ik heb alles al opgeruimd natuurlijk”.

Terug naar de onrust van ruim een jaar geleden. Het is juli 2018 als Het Financieele Dagblad kopt dat “er een felle machtsstrijd gaande is” bij de makelaarsclub. De krant heeft een brief in handen waarin een groep woningmakelaars zich fel uitspreekt tegen het functioneren van Jaarsma. Hij zou een “onbetrouwbare gesprekspartner” zijn, informatie achterhouden en er zou een angstcultuur heersen op het NVM-kantoor in Nieuwegein. De woningmakelaars eisen Jaarsma’s vertrek. Een dag later meldt Jaarsma aan de pers dat hij opstapt zodra zijn termijn erop zit.

Was het vooral de reorganisatie die de makelaars niet aanstond? Jaarsma weet het niet. “Als je ernaar vraagt, krijg je wisselende antwoorden.” Het liefst had hij nog een tweede termijn vol gemaakt. “Maar ik heb mezelf ook de vraag gesteld: ben ik degene die er de komende jaren voor kan zorgen dat alle makelaars die veranderingen die we in 2017 hebben doorgevoerd gaan omarmen? Het antwoord is nee. Een deel van de leden wil niet met mij verder. Dus voor de NVM is het beter dat er een nieuwe voorzitter komt. Niemand is belangrijker dan de vereniging. Een voorzitter is slechts een voorbijganger.”

Vastgeroeste vereniging op gang helpen

Jaarsma was 3,5 jaar geleden de eerste NVM-voorzitter zonder makelaarsachtergrond. Iemand van buiten, zo omschrijft hij het zelf. Iemand die de commerciële, agrarische en woningmakelaars moest gaan verbinden. Die de groeiende, doch vastgeroeste vereniging op gang moest helpen met de visie die ze voor ogen had. En iemand die – in Jaarsma’s geval – ruim 160 kilometer zou afleggen naar het kantoor in Nieuwegein, omdat hij zijn woonplaats Leeuwarden niet wilde verlaten.

Wat hij wist van de makelaarswereld? “Ik had een aantal keer een huis gekocht en verkocht. Meer eigenlijk niet.” Het beeld dat hij had van makelaars? “Dat waren mannen en vrouwen in nette kleding die me kwamen ontzorgen. Ik zorgde ervoor dat het huis netjes was, zij regelden de rest.”

Ondanks dat bijna blanco begin is hij van de makelaarswereld gaan houden. Van die mondige mannen en vrouwen die van zich laten horen als ze ergens tevreden over zijn, maar ook hun mond opentrekken als ze het er niet mee eens zijn. Wat dat betreft, zegt Jaarsma, voelde hij zich bij de NVM als een vis in het water.

Liever een keiharde interne discussie

“Het is misschien vreemd om te zeggen over jezelf, maar ik hecht veel waarde aan integriteit.” Zijn toon slaat om: “Dat stuit me dan ook tegen de borst. Dat een groep makelaars de discussie die we intern voerden, lieten optekenen in de krant. Daar hou ik niet van. Dan liever een keiharde discussie intern.”

En dat eigen belang dat hij volgens hen diende? Ook onzin, zegt Jaarsma. “Ik kom van buiten, heb geen makelaarskantoor. Ik heb altijd gekeken naar het belang van NVM, naar dat van de meerderheid van de vereniging.”

Inmiddels is de onmin met de meeste stennis schoppende makelaars achter de rug, zegt de gewezen voorzitter. “Een grote groep heb ik achter onze veranderingen kunnen krijgen.” En de rest? Tja, die gaat hij niet uit de weg. Dat hoort een voorzitter niet te doen, vindt hij. Die is primus inter pares, vrij vertaald: niet beter dan de rest. Dus schudde hij ze op bijeenkomsten nog gewoon de hand. Maakte hij nog gewoon een praatje met ze. “Dat gaat wel altijd anders dan met iemand met wie je het wel goed kan vinden. Iets meer gemaakt.”

Lees ook:
Zit Nederland wel te wachten op al die nieuwe woningen?

Projectontwikkelaars, bouwers en makelaars roepen al jaren om bijbouwen. Maar juist nu er meer woningen de grond uit worden gestampt, haken consumenten af vanwege de hoge prijzen, zien makelaars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden