Gepocheerde peer met cranberries

Ingrediënten voor 4 personen: 500 gram cranberries, 250 gram suiker, 4 handperen, 3 dl cranberry sap, 125 ml (1/8) slagroom, 1 eetlepel suiker, 2 theelepels vanillesuiker, 1 eiwit, sap van 1 sinaasappel

Morgen is het in de VS Thanksgiving Day. Deze voor Amerikanen belangrijke feestdag wordt altijd gevierd op de vierde donderdag van november. Het is de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en alle goede dingen. De dag wordt gevierd met de hele familie. Iedereen probeert 'thuis' te zijn om samen de traditionele kalkoen met cranberries te kunnen eten. De cranberryoogst van Ocean Spray (bekend van de cranberrydranken en compote) in Noord-Amerika is beroemd: de enorme tapijten van felrode bessen die in een blauw meer drijven. Het fruit wordt vervolgens uit het water geharkt, gesorteerd en voorbereid voor het productieproces. In Nederland zijn de cranberries van Terschelling (en in mindere mate Vlieland) bekend. Hier wordt vanaf begin september zo'n 6-8 weken met de hand geoogst. Het plukken gebeurt met behulp van een zogenoemde harkbak. De besjes worden met deze bak van de struikjes geharkt. Een goede bakplukker kan op een dag meer dan 500 kg plukken. Een klein deel van de oogst gaat de 'versmarkt' op. De overige cranberries worden verwerkt tot siroop, wijn, mosterd, azijn, likeur, aperitief, jam, compote, dessertsaus, sap en thee. De laatste vijf producten dragen het Eko-keurmerk. Deze cranberries en alle producten van Terschellinger zijn tijdens de Waarachtigheidscampagne van de EkoPlaza hier verkrijgbaar.

Bereiding:

Breng de cranberries met de suiker al roerende aan de kook. Zet de warmtebron laag en kook de cranberries, onder af en toe roeren zodat alle suiker oplost, zacht. Wrijf de helft van de cranberrycompote door een zeef zodat een gladde puree ontstaat.

Schil de peren en snijd het onderste kapje eraf zodat ze stevig kunnen staan. Verwijder de klokhuizen met een appelboor. Pocheer de peren circa 5 minuten in het cranberrysap.

Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker stijf. Sla het eiwit stijf. Meng de slagroom en het eiwit door de grove cranberrycompote.

Verdun de andere helft van de cranberrycompote met het sap van een sinaasappel tot een coulis (saus). Vul de klokhuisopening in de peren met de cranberrycompote. Zet de gevulde peer in het midden op een bordje, lepel er wat compote omheen (bewaar wat over is voor door de yoghurt, vla of ijs) en druppel vervolgens cranberrycoulis rondom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden