Gepikeerd

De gepikeerde schrijver is in opkomst op sociale media.

Laatst deed Annelies Verbeke op Facebook haar beklag over een volgens haar onjuiste lezing van haar (later ruim geprezen) verhalenbundel 'Hallelujah', door een recensent van NRC.

Deze week schreef Jolien Janzing op Facebook (doorgeplaatst op literair blog Tzum) een boze brief naar Audrey Hepburn-fan Hanneke Groenteman: die had haar roman 'Audrey & Anne' op oneigenlijke gronden afgefakkeld.

Voorheen lieten verongelijkte schrijvers zich natuurlijk ook wel eens horen, maar meestal pas jaren na dato, als alleen de schrijver zelf zich de zaak nog aantrok.

Zoals Maarten 't Hart die in een interview liet weten een door hem gehaat criticus graag 'in een steegje klem te willen rijden om het fondsbrilletje van zijn neus te meppen'.

Of Joke Hermsen die vertelde over de 'verschikkelijke recensie' die haar tien jaar daarvoor in een midlifecrisis had gestort.

Verstandig is het misschien niet om de aandacht te vestigen op een negatieve kritiek. Maar verfrissend is het wel dat na de gevleide schrijver die gretig complimenten retweet, nu ook de gekwetste schrijver van zich laat horen. (JR)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden