Gepensioneerden lopen veel geld mis

Van onze redactie economie

amsterdam – De herstelplannen van pensioenfondsen hebben grote inkomensgevolgen voor gepensioneerden. Dat blijkt uit berekeningen van de Bond van Nederlandse Pensioenbelangen, in opdracht van het tv-programma ’Kassa’. De bond onderzocht de herstelplannen van de vijf grootste fondsen, samen 8,3 miljoen deelnemers, en berekende hoeveel gepensioneerden mislopen, onder andere door het geheel of gedeeltelijk schrappen van de prijsindexatie. Volledige indexatie wordt vaak pas weer toegepast als de dekkingsgraad op oud niveau is.

Deelnemers van ABP (ambtenaren, onderwijs) en PMT (kleinmetaal) zijn het slechtst af. Uitgaande van een gemiddeld jaarpensioen van 10.000 euro missen de ABP’ers 28.960 euro, de PMT’ers 30.000. Bij PME (metaalelektro) en Zorg & Welzijn is dat respectievelijk 26.416 en 12.607 euro. Voor pensioenfonds BPF Bouw is het 6.681 euro.

Het VVD-Kamerlid Stef Blok vindt het opmerkelijk dat de pensioenfondsen zo uiteenlopend blijken te presteren. Hij betwijfelt daarom of in de besturen van pensioenfondsen wel voldoende kennis aanwezig is. „Je praat toch op ingewikkelde producten”, aldus Blok. Ook daarom sprak eerder dit jaar de Bond van Nederlandse Pensioenbelangen zich uit tegen de benoeming van VVD-prominent Ed Nijpels tot bestuursvoorzitter van ABP.

De pensioenfondsen bestrijden dat zij ondeskundig besturen. Xander den Uijl, vice-voorzitter van het ABP, wijst erop dat zijn fonds in heel korte tijd een ’groot deel van de geleden verliezen weer heeft goed gemaakt’. Zijn collega Borgdorff van Zorg & Welzijn wijst erop dat zijn fonds de afgelopen jaren juist heel veel heeft verdiend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden