Gepekeld varken aan het spit

Patricia Wells heeft Frankrijk lief, dat blijkt uit alles wat ze erover schrijft. Onlangs verscheen bij Bosch en Keuning haar nieuwste boek 'Koken in de Provence'. Ze geeft hierin recepten van gerechten die ze in haar oude Provençaalse boerderij klaarmaakt, ingeleid door korte teksten die culinair niet altijd even relevant zijn. Onze zomer is op dit moment niet zo geschikt voor haar boven open vuur aan het spit geroosterde, gepekelde varkensvlees, maar in de oven gaat het ook prima.

Voor dit feestelijk gerecht voor 12 personen hebt u nodig:

100 gram suiker 150 gram grof zeezout 15 peperkorrels 8 jeneverbessen 2 eetlepels venkelzaadjes 6 verse laurierblaadjes verse rozemarijn en tijm (van beide 10 takjes) 1,5-2 kg rollade van varkenslende 8 geschrapte worteltjes 4 bollen verse knoflook

Meng in een grote, niet-metalen schaal de eerste zes ingrediënten, 5 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm. Giet er 1 liter kokend water op en roer tot suiker en zout zijn opgelost. Voeg zoveel koud water toe dat het vlees, als u dat in de marinade legt, helemaal onder staat. Dek het vlees af en laat het in de koelkast 24-48 uur marineren. Keer het zo nu en dan. Haal het een paar uur voor u het gaat roosteren uit de pekel om het uit te laten lekken en op kamertemperatuur te laten komen.

Verwarm de oven voor op 250'C. Dep het vlees droog en stop de rest van takjes rozemarijn en tijm onder het opbindtouw. Leg het vlees op een rooster in een braadslee en leg er groenten omheen. Zet het vlees midden in de oven en rooster het in 20-30 minuten aan alle kanten bruin. Temper de oven tot 180'C en bedruip het vlees met het braadvocht. Voeg indien nodig wat marinade toe, er moet steeds een dun laagje vocht in de slee staan. Rooster het vlees tot het van binnen een temperatuur van 65'C heeft.

Pak het losjes in aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten alvorens het in dikke plakken te snijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden