Gepast plezier bij 'Eenheidsdiner'

De Emmy's, de Amerikaanse televisie-onderscheidingen, worden zondag in Hollywood ingetogen uitgereikt. Geen rode lopers en glitter, geen schitterende avondjurken en glimmende smokings. Nee, de organisatie heeft gevraagd om een net pak voor de mannen en een broekpak, of leuke jurk voor de vrouwen. Het gezamenlijk eten heet voor dit keer 'Eenheidsdiner'.

Een begrafenis wil men van de manifestatie, die vanwege de aanslagen in de VS drie weken is opgeschoven, nu ook weer niet maken. Maar het moet gepast plezier worden. Er is gelegenheid voor een lach en een traan, weet de Academy, de organisator. En er wordt een oude traditie hersteld. Sommige gasten zijn te bang om de reis van New York naar de Westkust te maken. Daarom komt een deel van de acteurs en van de programmamakers bij elkaar in de NBC-studio in Manhattan. Zoals het ooit begon: een West-Oost-fenomeen.

Grote vraag is of de party zal worden gebruikt voor een politiek of menselijk gebaar en wie dat dan zal doen. Martin Sheen misschien? Hij speelt de Amerikaanse president Josiah Bartlett in de serie 'The West Wing' (naar de plaats waar de president in het Witte Huis met zijn naaste medewerkers kantoor houdt). De serie gaat waarschijnlijk de meeste onderscheidingen in de wacht slepen. Geruchten willen dat Sheen weg wil blijven van het festijn, uit eerbied en respect voor de slachtoffers van de terreur. En dat hij zijn medespelers heeft gevraagd hetzelfde te doen. Onzin, zeggen die, we komen gewoon. 'The West Wing' brengt vanavond een speciaal naar aanleiding van 11 september gemaakte aflevering over een terroristische aanval op de VS.

Daarbij wordt overigens niet verwezen naar de werkelijke gebeurtenissen. Scriptschrijver Aaron Sorkin heeft zich uit de naad gewerkt voor 'Izaak en Ismael', zoals de aflevering heet. Ieder van de spelers gaat zich tot het tv-publiek richten voor hij of zij met de rol begint. ,,Hopelijk kunnen we het doen zonder de indruk te wekken dat we de gebeurtenissen uitbuiten. Maar je kunt niet net doen alsof er niets is gebeurd'', aldus regisseur John Wells.

De Amerikaanse amusementswereld blijft ook verder zijn partijtje meeblazen in het verwerken van het drama van 11 september. Zo'n 500 spelers in toneelstukken, musicals en shows op en rond Broadway lieten zich vrijdagmorgen bij elkaar zetten op Times Square om met z'n allen het bekende 'New York, New York' -van onder anderen Frank Sinatra en Liza Minelli- te zingen. De song moet het middelpunt worden van een reclameboodschap voor de Big Apple, als theaterhoofdstad van Amerika en toeristische attractie in het algemeen. Het leverde in elk geval prachtige groepsfoto's op.

Vrijwel alle acteurs hadden zich in de outfit gehesen, waarin ze op de planken staan. De cast van 'The Full Monty' droeg de politie-uniformen, waaruit ze zich gewoonlijk stript, maar dit keer poseerde ze met echte politiemannen. Glenn Close droeg een jack met het logo van de FDNY, het brandweerkorps van de stad. Close: ,,Het idee voor de groepszang kwam vanuit de theaterkring. Hier ligt het hart van New York en we moeten iedereen laat merken dat het nog heftig klopt. En collega Bebe Neuwirth (bekend als Frasiers ex Lilith): ,,Iedereen wil op een bepaalde manier vrijwilligerswerk doen. Ons vak is de mensen te entertainen. Amusement is balsem voor de ziel en voor de geest.'' In een wereldje, waar afgunst en ego vaak de boventoon voeren, was men voor even eensgezind. Matthew Broderick, die met Nathan Lane volle zalen trekt in 'The Producers': ,,Iedereen in New York heeft de afgelopen weken gemerkt hoe we elkaar nodig hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden