Gepassioneerde liefdesverklaring aan The Beatles

Jim Deddes klinkt ijl en onschuldig hoog. Links op de achtergrond Han Römer. (FOTO LEO VAN VELZEN) Beeld
Jim Deddes klinkt ijl en onschuldig hoog. Links op de achtergrond Han Römer. (FOTO LEO VAN VELZEN)

De voorstelling ’Here, there and everywhere’ vertelt over de invloed van vier muzikanten uit Liverpool op de generatie van vijftigers. Én op die van hun kinderen.

Bianca Bartels

Geen ’Hey Jude’, geen ’Michelle’, geen ’Ob-la-di, Ob-la-da’ en al helemaal geen ’Let it be’ of ’Yesterday’. De nieuwe muziektheatervoorstelling ’Here, there and everywhere’, boordevol nummers van The Beatles, vermijdt clichés en makkelijke inkoppers. Juist relatief onbekende – maar niet minder grote – nummers van de ’Fabulous Four’ vormen de stevige muzikale basis van deze nieuwe voorstelling, vijftig jaar na het ontstaan van de band.

Regisseur Ruut Weissman vroeg Kees Prins – net als hij een vijftiger met veel liefde voor The Beatles – voor het libretto. Dat werd geen biografie van de band, maar een nieuw verhaal over de vijftigplus-rocker Frank (Han Römer) die aan de vijftienjarige Julia (Carolien Spoor) zijn Beatlesliefde overbrengt.

Eigenlijk is het het persoonlijke verhaal van Prins, Römer en Weissman. Het gaat over de enorme invloed van The Beatles op hun generatie. „Tegelijkertijd gaat het over de generatie van mijn dochter”, zegt Prins, die het roerend vindt hoe telkens opnieuw jonge mensen de muziek van The Beatles omarmen.

’Here, there and everywhere’ zou je filosofisch, muzikaal verteltheater kunnen noemen. Een opvallende vorm, waarin Frank vertelt over de jaren zeventig waarin hij met drie vrienden in een Beatles-coverbandje speelde, én over zijn contact met Julia in het heden: alle twee op zoek naar genegenheid. Hij met zijn blik naar het verleden. Zij met haar neus richting toekomst.

Frank vertelt, terwijl de muziek op de achtergrond klinkt. En regelmatig keert de situatie zich om. Dan vertelt de muziek het sfeerverhaal en vullen fragmentarische, poëtische zinnen tussen de coupletten die sfeer aan.

Tempo en volume variëren beide mooi: er zijn spannende climaxen en breekbare momenten van verstilling. Maar de verteltoon blijft helaas afstandelijk en steeds dezelfde: nogal serieus, overpeinzend en monotoon. Er is weinig humor of zelfrelativering, waardoor de voorstelling nogal zwaar op de hand is. Maar wellicht groeit het spelplezier later in de tournee.

Energie en overrompelingskracht hebben de acteurs zeker. Naast Römer, Spoor en de sterke band van Bas Odijk zingen en spelen zeven jonge acteurs de verschillende personages waar Römer over vertelt. Zeven fascinerende persoonlijkheden die brutaal de wereld in kijken. Vier uitdagende, stoere meiden en drie iets softere jongens die samen de verhalen tot leven brengen en het ene na het andere mooie liedje zingen.

Zo zingt Eva Laurenssen heel kwetsbaar ’Sexy Sadie’ en de titelsong. De dromerige Jim Deddes klinkt ijl en onschuldig hoog in ’A day in the life’. Nina June, een sterke, zelfbewuste performer zingt ’Helter Skelter’ als een moderne popsong en Niels Geusebroek laat het publiek joelen door zijn rauwe, intense interpretatie van ’I am the Walrus’.

Het meest bijzonder zijn de originele out-of-the-box-arrangementen van Odijk. Soms hoor je enkel flarden van nummers. Vaak met stemmen – koortjes – in plaats van instrumentenloopjes. Door zijn eigentijdse interpretatie laat Odijk jongeren optimaal kennismaken met het krachtige Beatlesrepertoire, uiteenlopend van de ruigere rock van ’Helter Skelter’, de meer psychedelische songs vol Indiase invloeden zoals ’Within you, without you’ en het vervreemdende, bijna griezelige ’I Am the Walrus’. De voorstelling wordt daardoor een gepassioneerde liefdesverklaring aan The Beatles.

’Here, there and everywhere’ – Tourneetheater BV / Senf, tournee t/m 22 januari 2011. www.herethereandeverywhere.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden