Georgische regio’s volgen voorbeeld Kosovo

Van onze redactie buitenland

amsterdam – De Georgische regio Abchazië heeft gisteren het voorbeeld van Kosovo gevolgd en de wereldgemeenschap opgeroepen zijn onafhankelijkheid te erkennen. Georgië deed de oproep af als illegaal.

De motie van het parlement van Abchazië volgde een dag nadat Rusland tot woede van Georgië handelsrestricties met de regio ophief. Een Russische functionaris zei gisteren bovendien dat Russische bedrijven die betrokken zijn bij de voorbereidingen op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi arbeiders en materieel uit Abchazië kunnen betrekken. Het Russische Sochi ligt vlakbij de grens met Abchazië.

Abchazië is sinds een oorlog in de jaren negentig de facto onafhankelijk, maar wordt door geen enkel land ter wereld erkend. Hetzelfde geldt voor een andere Georgische regio, Zuid-Ossetië. Ook dat gebied riep de wereld eerder deze week op zijn onafhankelijkheid te erkennen.

De ontwikkelingen laten zien dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo, en de erkenning van dat Balkanstaatje door een aantal westerse landen, consequenties heeft in de rest van de wereld. Volgens het Westen is Kosovo uniek.

De Russische president Poetin zei eerder echter dat de opstelling van het Westen met betrekking tot Kosovo een ’verschrikkelijk precedent’ geeft. Hij zei overigens ook dat Rusland het Westen niet zal ’na-apen’, waarmee hij aangaf dat hij niet snel de Georgische gebieden zal erkennen.

Toch dreigen de nieuwe ontwikkelingen de relatie tussen Rusland en Georgië opnieuw te verstoren. Die verhouding was eerder op een dieptepunt in 2006 toen Tblisi een aantal Russische spionnen oppakte en Rusland de handelsrelaties stopzette.

De president van Georgië, Michael Saakasjvili is er alles aan gelegen zijn autoriteit in de afvallige regio’s te herstellen. Het feit dat Rusland het handelsembargo met Abchazië opheft, noemde het Georgische ministerie van buitenlandse zaken alvast een ’overduidelijke poging om Georgië’s soevereiniteit een te tasten’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden