Georgië zegt wapenstilstand met Abchazië op

(Novum/AP) - Georgië heeft een wapenstilstand van de Verenigde Naties uit 1994 opgezegd die destijds een einde maakte aan de oorlog in de regio Abchazië. Dat heeft de Georgische minister Temoer Jakobasjvili zaterdag bekendgemaakt. Abchazië is een van de twee afvallige Georgische provincies die Rusland heeft erkend als onafhankelijke staten.

Het bestand uit de jaren negentig behelst een staakt-het-vuren en de vestiging van een Russische vredesmacht in Abchazië. Russische troepen dreven onlangs de resterende Georgische soldaten uit het gebied. De gevolgen van de eenzijdige opzegging van het bestand door Georgië waren niet direct duidelijk.

Rond de andere betwiste Georgische regio, Zuid-Ossetië, beletten Russische soldaten Georgiërs van het terugkeren naar hun huizen. Dat zei althans een medewerker van de VN zaterdag. Rusland zou de bewoners, die voor het geweld op de vlucht waren geslagen, hebben gezegd dat hun veiligheid niet te garanderen is. Georgische vluchtelingen uit Zuid-Ossetië en het omliggende gebied zeggen dat ze werden geterroriseerd, geslagen en beroofd door de Zuid-Osseten zonder dat de Russen ingrepen.

Russische troepen trokken Georgië binnen toen het leger een poging deed de afvallige provincie Zuid-Ossetië weer in te lijven. De Georgiërs vormden geen partij en na een korte strijd walsten de Russen over hun tegenstanders heen en trokken dieper het land in. Georgië en Rusland sloten daarna een door de Europese Unie bemiddeld staakt-het-vuren. Rusland interpreteerde een van de punten in het bestand door een bufferzone van zeven kilometer rond Zuid-Ossetië in te stellen en die te laten bewaken door Russische militairen. Georgië claimt dat de Russen zich op Georgisch territorium begeven en daarmee het bestand schenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden