George W. Bush op winst aan slot van hertelling

Met een voorsprong van minstens 273 stemmen in Florida op Al Gore heeft George W. Bush een voet over de drempel van het Witte Huis gezet. Bij het verstrijken van de tijdslimiet, gisteren om 23.00 uur, waren nog tienduizenden stemmen niet herteld.

Van onze correspondent

De meeste persbureaus gingen gisteravond uit van 454 voorsprong voor Bush, Fox-tv meldde een verschil van 273. Het was nog onduidelijk of Katherine Harris, de verantwoordelijke minister in Florida, Bush tot winnaar zou uitroepen in de staat. Gore, die niet van plan is een nederlaag toe te geven, zal vandaag tekst en uitleg volk geven. Afgelopen nacht werd al een eerste reactie verwacht van Joe Lieberman, Gore's vice-presidentskandidaat.

Harris had eerder gistervond een verzoek afgewezen van de kiesraad in Palm Beach County, om tot vanmiddag 15.00 uur door te mogen tellen. Daarna weigerde de minister opnieuw een verzoek in te willigen om tot 00.30 uur afgelopen nacht te mogen tellen.

Harris zei de raad precies te zullen houden aan de termijn van 23.00 uur, die het hof van Florida vorige week stelde.

Om 22.30 uur stopte Palm Beach met tellen om het tot dan behaalde resultaat niet in gevaar te brengen. Voor de zekerheid is de kiesraad daarna doorgegaan met tellen. Aanvullende gegevens kunnen worden gebruikt bij de juridische procedures die de Democraten deze week beginnen.

Juristen van Al Gore willen een bezwaarschrift indienen tegen de uitslag in Miami-Dade County. Daar zijn twee groepen stembiljetten, een van 388 en een van minstens 200 000, nooit geteld. De Democraten betwisten ook de afhandeling in Palm Beach County en in Nassau County (Jacksonville).

Ook het Bush-kamp gaat deze week nog naar de gewone rechter. Het wil dat in elf counties de stemmen van kiezers van buiten Florida zullen worden meegeteld, vooral militairen. Morgen moeten de juristen van zowel Bush als Gore hun argumenten indienen bij het hooggerechtshof in Washington DC, waar Bush het besluit om met de hand door te laten tellen aanvecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden