George Soros ziet nog wel brood in Zuid-Korea

SEOUL (Bloomberg. AP) - George Soros, de steenrijke speculant, wil een aanzienlijk bedrag investeren in Zuid-Korea. Voorwaade is dat het land doorgaat met zijn plannen om de schuldenlast in het bedrijfsleven te verminderen, en het bedrijven gemakkelijker gaat maken mensen te ontslaan.

Soros, die bekend staat om zijn gespeculeer tegen zwakke valuta's maar ook om filantropische activiteiten, zei dit gisteren in Seoul tijdens een bezoek op uitnodiging van Kim Dae-jung, de man die volgende maand het presidentschap in Zuid-Korea overneemt.

Soros, naar eigen zeggen Kims 'informele adviseur', drong voorts aan op hervormingen van de chaebols, de Zuid-Koreaanse conglomeraten. Nog deze maand stuurt Soros een team met experts van zijn Quantum-beleggingsfonds naar Seoul om de investeringsmogelijkheden nader te bestuderen, kondigde hij aan.

Andere invloedrijke financiers, onder wie de schatrijke Britse zakenman Sir John Templeton, zouden al begonnen zijn met investeringen in Zuid-Korea. Onder invloed van dergelijke belangstelling gingen de beurskoersen in Seoul met 2,9 procent omhoog, na 2,4 procent winst afgelopen zaterdag. Vanwege de aanhoudende vraag naar Amerikaanse dollars maakte de won, de nationale munt van Zuid-Korea, daarentegen opnieuw een val van 5 procent, na een tuimeling van 49 procent over de afgelopen drie maanden.

De warme ontvangst van Soros in Seoul staat in schrik contrast met de wilde beschuldigingen waarop de Maleisische premier Mahathir Mohamad de Amerikaan enkele maanden geleden nog tracteerde.

Speculanten als Soros hadden naar diens zeggen de financiële crisis in Zuid-Oost-Azië teweeggebracht.

De hervorming van de arbeidsmarkt, waar Soros zich samen met Kim sterk voor maakt, was in Zuid-Korea overigens ook een jaar geleden al aan de orde. Maar dat leidde toen tot een landelijke stakingsgolf. In Zuid-Korea is het bedrijven, tenzij ze in grote nood verkeren, wettelijk verboden mensen te ontslaan.

In Seoul stonden gisteren lange rijen van mensen die hun gouden juwelen kwamen inleveren, als onderdeel van een nationale campagne om het land aan de zo dringend gewenste dollars te helpen. Aan het eind van de eerste actiedag was 3 314 kilo goud bijeengebracht, met tegen de huidige (vrij lage) prijzen een waarde van omgerekend 66 miljoen gulden. De mensen die hun gouden ringen en armbanden afgaven, krijgen hiervoor later in lokale valuta betaald.

Duizenden mensen stonden eveneens in de rij voor de veertien banken die in december hun deuren moesten sluiten als gevolg van de financiële crisis. Gisteren was het de eerste dag waarop rekeninghouders hun tegoeden konden opvragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden