Review

George Clooney slordig en onzeker in komedie ’Leatherheads’

Regie: George Clooney. Met George Clooney en Renée Zellweger. In 15 bioscopen.

Op papier schijnen ’Bridget Jones’ (Renée Zellweger) en ’Mr Nespresso’ (George Clooney) de volmaakte reïncarnatie van ’good old’ Rosalind Russell en Cary Grant, alleen jammer dat de beide sterren dat ook zo gretig uitdragen in deze hommage aan de klassieke screwball-komedie: ’Leatherheads’.

Al bij hun eerste, uitgerekte scène samen gaan Zellwegers parmantige pruilmondje, en Clooney’s quasi-verbaasd opgetrokken wenkbrauwen en extra sprankelende oogopslag je op de zenuwen werken. Hun personages mogen door de scenarioschrijvers dan Lexie Littleton en Dodge Connoly zijn gedoopt, namen die overstromen van roaring twenties-nostalgie, verder dan de juiste evocatie gaat het geen moment in ’Leatherheads’.

George Clooney en zijn scenarioschrijvers/sportjournalisten Brantley en Reilly herschiepen de klassieke, schuin schreeuwende begintitels van weleer. Ze leenden van Randy Newman een passend oubollig jazzy muziekje, doopten de beelden in een bruin en geel kleurenbad, en creëerden een ingewikkelde plot die American Football aan journalistieke ethiek (Clooney’s stokpaardje) rijgt.

Nergens wordt de film echter zo scherp of geestig als je zou willen. Dat ligt aan de onbegrijpelijke spelregels van het football, aan de wilde mengeling van Eerste Wereldoorlog-trauma’s, media-ethiek en sportperikelen, maar het meest toch aan het behaagzieke acteren van de twee sterren.

Zo ingehouden en beheerst als Clooney als regisseur en acteur optrad in zijn vorige film ’Good Night and Good Luck’, zo slordig en onzeker is hij hier te werk gegaan.

Alsof een komedie geen beheersing nodig heeft maar iedere onvolkomenheid met de charmante scheve grijns kan worden weggewerkt. Het wil maar niet duidelijk worden of hij nou de Coen-broers nastreeft of Howard Hawks. ’Leatherheads’ haalt het bij geen van beiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden