Georganiseerde misdaad ernstig probleem in allochtone gemeenschappen

DEN HAAG - Georganiseerde criminaliteit vormt een ernstig probleem binnen de Surinaamse, Turkse en Marokkaanse gemeenschappen, concluderen Van Traa cum suis in hun eindrapport. Paradoxaal genoeg deed Forum, het (nieuwe) instituut voor multiculturele ontwikkeling, daar gisteren een schepje bovenop en sprak van 'een alarmerende situatie'.

Hoe anders reageerden belangenorganisaties van allochtonen, toen prof. F. Bovenkerk in september uitspraken deed over de verwevenheid van vooral Turken en Marokkanen bij drugscriminaliteit. Wóedend waren ze over de bewering van Bovenkerk dat 'enkele tientallen procenten' van de volwassen Turkse mannen in Amsterdam zich met georganiseerde drugscriminaliteit zou bezighouden.

Die stelling nam Bovenkerk in een tweede verhoor terug. En ook de commissie waagt zich niet aan cijfers: “Weinig kan gezegd worden over de precieze omvang van de betrokkenheid. De cijfers op grond waarvan percentages zouden kunnen worden genoemd, zijn te zacht, te verschillend en te onzeker. De omvang van het probleem blijft daardoor onduidelijk. Wel is aangetoond dat het een ernstig probleem betreft.”

Vooral binnen de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse gemeenschap. Die zijn gespecialiseerd in respectievelijk handel in cocaïne, hasj en heroïne. Winsten worden nauwelijk witgewassen in Nederland, maar geïnvesteerd in de landen van herkomst en op de internationale markt. De commissie noemt de verwevenheid van allochtone criminele groepen met machthebbers in het herkomstland 'verontrustend groot'. Die moet op internationaal niveau bestreden worden, meent Van Traa. Zorgelijk vindt de commissie ook de gewelddadigheid, vooral die van de Turkse misdaad. Bovendien proberen buitenlandse criminele groepen te corrumperen binnen de Nederlandse overheid, wordt vastgesteld.

In vergelijking met Hollandse netwerken, hebben politie en justitie 'aanmerkelijk minder informatie' over buitenlandse netwerken. Maar juist het verminderen van de betrokkenheid van etnische groepen bij de georganiseerde misdaad, verdient hoge prioriteit, stelt de commissie: “Het gaat niet aan dat de politie door 'Turken-moeheid' zou berusten in dit probleem, in plaats van het te bestrijden.” Want als er niks gebeurt, voegt Van Traa daar aan toe, kan het een 'desastreuze uitwerking hebben op de maatschappelijke positie van minderheden in onze samenleving'.

En die is toch al belabberd: de werkloosheidspercentages onder in het bijzonder Turkse en Marokkaanse jongeren schommelen al jaren rond de veertig procent. Directeur Jacques Veeris van Forum, waarbij de meeste allochtonenorganisaties zijn aangesloten, hamerde er gisteren dan ook op dat alles op alles moet worden gezet om allochtone jongeren uit handen van drugscriminelen te houden. Ze zijn door hun slechte positie zo kwetsbaar, dat ze een makkelijke prooi vormen voor drugshandelaren uit Turkije en Marokko.

Maar ook tot de allochtonen zelf is doorgedrongen dat de situatie 'alarmerend' is. De tijd van ontkenning is voorbij, aldus Veeris: “Meer dan ooit moeten allochtonen het voortouw in handen nemen. Velen proberen met de moed der wanhoop het tij te keren en zichzelf of hun kinderen te onttrekken aan de bedreigingen van de drugshandel.” Veeris heeft goede hoop dat de allochtone groepen zich de komende tijd 'mobiliseren' om het tij te keren.

Zijn collega Ilhan Akel van het (zelfstandig opererend) Nederlands Centrun Buitenlanders (NCB) meent dat het rapport Van Traa de allochtone gemeenschap “een gevoel van rechtszekerheid geeft en zicht op een adequaat vervolgingsbeleid”. Hij is er zeker van dat de allochtone bevolking hiermee sterker in de schoenen staat om drugshandelaren uit hun gemeenschap te weren. “Bovendien geeft Van Traa duidelijk aan dat onderwijs en werk voor allochtone èn autotochtone jongeren hoogst noodzakelijk zijn, willen ze niet ten prooi vallen aan criminele elementen, drugs of alchohol.”

Criminoloog prof. Frank Bovenkerk blijft pessimistisch. Volgens hem is de drugshandel voor vele kansloze allochtone jongeren een reële carrièremogelijkheid geworden. De politie moet zich meer concentreren op de internationale vertakkingen van de drugshandel in de allochtone gemeenschap, beaamt hij een belangrijke conclusie van het rapport Van Traa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden