GEORE STEINER

Voor publiekslezer ben ik niet in de wieg gelegd, vrees ik. Waarom zou je de boeken lezen die iedereen al leest? Waarom zou je je beperken tot teksten die toevallig recent uitkwamen? Maar van de boeken die het afgelopen jaar verschenen zijn, maakten deze drie de meeste indruk op me:

George Steiner overziet zijn leven dat, zoals het hoort, bestond uit lezen, doceren en schrijven, in 'Errata'. Steiner heeft boeiender boeken geschreven, maar daarop is dit boek waarin hij al zijn thema's nogmaals de revue laat passeren, een uitstekende inleiding. In Nederland heeft Steiner de reputatie van (cultuur)pessimist verworven. Dat is raar. Ik ken geen opbeurender auteur. Steiners hardnekkige geloof in klassieke waarden werkt aanstekelijk.

Magistraal is 'Hogere sferen', de dikke pil die Joris van Eijnatten schreef over de ideeënwereld van Willem Bilderdijk (1756-1831). Nooit geweten dat er zoveel in het hoofd van dit genie was omgegaan. In een volstrekte vanzelfsprekendheid komt zo ongeveer de hele westerse geestesgeschiedenis voorbij. Van Eijnatten is niet bang voor sweeping statements. In een ideale maatschappij zou deze studie op elke straathoek voor verhitte discussies zorgen.

Bilderdijk kon slechts grote minachting koesteren voor an Wagenaar (1709-1773). Deze nijvere houthandelaar was dan ook veel braver en heel wat minder malicieus, maar hij was wel de eerste die de Nederlandse geschiedenis van begin tot eind in twintig delen op papier zette. L. H. M. (Leo) Wessels behandelt de man en zijn werk uitputtend in 'Bron, waarheid en verandering der tijden'. Het boek vereist veel doorzettingsvermogen in de benodigde tijd lees je toch heel wat van de in deze bijlage genomineerde boeken weg maar dan weet je ook een heleboel over de boeiendste eeuw uit de Nederlandse geestesgeschiedenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden