Gentleman Connery worstelt in regenwoud met morele dilemma's

De betrokken bioscoopbezoeker van vandaag kiest voor ecologisch verantwoord amusement. Niet lang na 'At play in the fields of the Lord' wordt in 'Medicine man' opnieuw de ondergang van het regenwoud verpakt in persoonlijk drama.

De boodschap van 'Medicine man' is niet opdringerig, wel duidelijk. Hoewel de oprukkende bulldozers niet ontbreken, concentreert de plot zich op de medische gevolgen van het contact tussen Indianen en nieuwkomers. Enerzijds zijn geimporteerde ziektekiemen de belangrijkste doodsoorzaak onder Indianen, anderzijds biedt het regenwoud wellicht unieke medicijnen voor urbane kwalen.

Dr. Campbell (Sean Connery) meent na jarenlang veldwerk in de jungle een middel tegen kanker te hebben gevonden. De farmaceutische firma die hem financiert, stuurt de briljante biochemica Crane (Lorraine Bracco) om te kijken of voortzetting van het onderzoek nog wel verantwoord is. Na aanvankelijke scepsis raakt ook Crane enthousiast over Campbells vondst en proberen ze samen het serum te reproduceren.

Het onderhoudende scenario van Tom Schulman, eerder verantwoordelijk voor het scenario van 'Dead poets society', voorziet in veel verbale strijd tussen de verbitterde vrouwenhater Campbell en de ambitieuze en assertieve Crane, uitmondend in een voorzichtige romance. Hiervan zien we niet meer dan zijn hand op haar arm en haar bevel om zijn shirt te ontknopen, een unicum voor dergelijke produkties. Schulman legt meer nadruk op de morele dilemma's waar de twee onderzoekers mee worstelen.

Dergelijke dilemma's zullen ook de filmcrew niet onbekend zijn geweest. Hoe integer is het om 57 Braziliaanse Indianen te selecteren en over te plaatsen naar een jungle in Mexico? Regisseur John McTiernan ('Die hard', 'The hunt for the Red October') koos voor verstedelijkte Indianen, die vervolgens kunstmatig tot een groep regenwoudbewoners werden omgevormd. De keuze voor de Mexicaanse jungle werd pas gemaakt na drie maanden 'location scouting' in tien landen en leidde tot zware produktie-omstandigheden.

Trapezes

Gezien deze investeringen in een authentieke locatie, stelt het resultaat teleur. Echt spectaculair wordt 'Medicine man' nergens, al het ingenieuze gedoe met trapezes in boomtoppen ten spijt. De opnamen zijn teveel aan een plaats gebonden om een groots regenwoud te kunnen suggereren. Niet het regenwoud, maar Sean Connery is de attractie van de film. Alleen de aanwezigheid van deze Schotse gentleman verleent 'Medicine man' een allure die uitstijgt boven een gemiddelde natuurfilm. Zijn personage, een met de inboorlingen, wekt onvermijdelijk associaties met kolonel Kurtz uit 'Apocalypse Now'. Connery beschikt niet over de magie van Brando, maar heeft als voordeel dat hij nog steeds acteert als hij daarvoor wordt betaald.

In 20 bioscopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden