Genootschap: tekort aan artsen zorgwekkend

(Novum) - Een tekort aan artsen kan maag-, darm- en leverpatiënten kan problemen opleveren in een flink deel van Nederland. De situatie is zorgwekkend in Friesland, Drenthe, Flevoland, de Achterhoek, Limburg en Zuidwest-Nederland. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) moet ingrijpen in de toewijzing van opleidingsplaatsen, anders ontstaat op korte termijn een nijpend tekort aan specialisten. Dat schrijft het Genootschap van maag-, darm en leverartsen (MDL) dinsdag in een brief aan Klink.

Door het tekort dreigt een tweedeling tussen de Randstad en andere regio's, stelt het genootschap. In Nederland werken 275 MDL-artsen. Er bestaan tientallen vacatures. Dat aantal kan volgens de artsen oplopen tot bijna honderd in 2010, als er niets wordt gedaan.

Dit jaar zijn er 22 opleidingsplaatsen. Het genootschap vraagt Klink direct acht extra plaatsen te scheppen voor artsen die nu interne geneeskunde studeren. Volgend jaar zouden het er veertig moeten zijn. Er zouden voldoende kandidaten zijn. De groei van het aantal MDL-patiënten zou veel te laag zijn ingeschat. Maag-, darm- en leverziekten zoals de ziekte van Crohn, hepatitis en darmkanker komen steeds vaker voor en ze zijn beter behandelbaar, schrijft het genootschap.

Klink is niet van plan direct maatregelen te treffen, laat zijn woordvoerder weten. "De beroepsgroep is vorig jaar akkoord gegaan met het aantal opleidingsplaatsen. Wie zijn wij om daaraan te tornen?" Eind dit jaar komt er een nieuw advies aan Klink. Dat wordt begin volgend jaar besproken met de sector. Mogelijk komen er daarna meer opleidingsplaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden