Genomineerden Prix de Rome.nl tonen werk

AMSTERDAM (ANP) - De tentoonstelling ter gelegenheid van de Prix de Rome.nl 2006 voor architectuur in het Arcam Architectuurcentrum in Amsterdam wordt door rijksbouwmeester Mels Crouwel geopend. De tentoonstelling laat het werk zien van de vier genomineerde architecten voor de prijs.

De vier genomineerde architecten zijn Daan Petri, Eva Pfannes, Bas Princen & Milica Topalovic en Ronald Rietveld. De werken tonen de architectonische en stedenbouwkundige visie van de architecten op de ontwikkeling van IJmuiden. De architecten hebben drie maanden de tijd gekregen om tot een visie te komen. De eindpresentatie van de ideeën van de genomineerden zal meetellen in de uiteindelijke uitslag. Op 22 juni zal de winnaar bekend zijn.

De tentoonstelling is te zien van 2 juni tot en met 19 augustus 2006. Ook werk van andere architecten, die op de longlist stonden, zal te zien zijn.

Staatsprijs

De Prix de Rome is een Nederlandse 'staatsprijs' voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar. De prijs is bedoeld ter stimulering van jonge kunstenaars in hun artistieke ontwikkeling. Eenmaal per twee jaar krijgt een kunstenaar de prijs, eenmaal in de vier jaar gaat de onderscheiding naar een archtect.

De prijs heeft een lange geschiedenis, zo werd de prijs voor het eerste in 1666 uitgereikt. Koning Lodewijk XIV van Frankrijk besloot toen dat Franse kunstenaars de klassieken met eigen ogen moeten kunnen bekijken en bestuderen. Er wordt een stipendium ingesteld waarmee de winnaar lange tijd in ,,de bakermat van de Europese kunsten, Rome'' kan werken. Of het de moderne kunstenaar lukt van het prijzengeld van 45.000 euro vier jaar te leven en werken is de vraag.

Nederland kent bekende namen onder de winnaars als Jan Sluijters (1904), Berend Strik (1987), Erik Andriesse (1988), Joep van Lieshout (1992), Alicia Framis (1997), Elspeth Diederix (2003) en bij de architecten bijvoorbeeld Cornelis van Eesteren (1928), Wim Quist (1958) en Koen van Velsen (1986).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden