Genomineerd voor de vredesprijs: Hitler, Adolf

De Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt. Verliezers, winnaars en ingetrokken nominaties zijn te vinden in het enorme online-archief.

Geboortejaar: 1889. Sterfjaar: 1945.

Naam: Hitler, Adolf. Nominatie: Prijs voor de Vrede. Motivatie: Hitler was de leider van de Nationaal-socialistische Duitse Arbeiderspartij.

Een Nobelprijs voor de Vrede voor Adolf Hitler, zo ver is het nooit gekomen. De Zweedse politicus Erik Brandt, die Hitler nomineerde, wilde vooral een statement maken tegen de nominatie van de Britse premier Chamberlain. Na grote weerstand van buitenaf trok hij zijn nominatie in. Ook de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini en Sovjet-dictator Jozef Stalin stonden allebei twee keer op de lijst, maar wonnen nooit.

Net als de Indiase leider Mahatma Gandhi. Hij was genomineerd voor de vredesprijs in 1937, 1938, 1939, 1947 en 1948, het jaar waarin hij werd vermoord.

Dat jaar besloot de jury geen winnaar aan te wijzen omdat er 'geen geschikte levende kandidaat' was. Dat Gandhi nooit een Nobelprijs heeft gekregen, wordt gezien als de grootste misser uit de geschiedenis van de prijzen.

Dit jaar was Vladimir Poetin een van de controversiële nominaties voor de Vredesprijs. Het binnenslepen van een nominatie is wel relatief eenvoudig. Duizenden mensen, onder wie politici, professoren, oud-laureaten en wetenschappers, mogen kandidaten voordragen. Het aantal nominaties stijgt daarom ieder jaar, met dit jaar een record van 278.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden