Genoemd worden in de Troonrede is Groningen niet genoeg

René Paas, commissaris van de koning in de provincie Groningen (midden), tijdens de aanbieding van een petitie over gaswinning in 2017.Beeld ANP

Door de gaswinning naar nul terug te brengen, wil het kabinet 'recht doen aan de bevolking in het aardbevingsgebied', zei de koning. 'Natuurlijk zijn hiermee niet ineens alle problemen opgelost', reageert commissaris van de koning René Paas.

Voor het vierde jaar achtereen kreeg Groningen een alinea in de Troonrede. Genoemd worden is voor de Groningers niet meer genoeg, maar omdat de regering ook concrete vervolgstappen aankondigde, ging commissaris van de koning René Paas toch licht optimistisch terug naar Groningen.

Hij hoopt dat die concrete punten op korte termijn bekend worden gemaakt. Zo wil hij dat er binnen enkele maanden wordt verdergegaan met het herstel van beschadigde huizen. Deze versterkingsoperatie ligt stil.

In de Miljoenennota staat dat het stoppen met de gaswinning komend jaar 300 miljoen euro kost, wat zal oplopen tot 1,5 miljard in 2023. Voor de versterkingsoperatie, schadeafhandelingen en toekomstplannen voor de regio trekt het ministerie van economische zaken en klimaat 100 miljoen euro per jaar uit. Voor de toekomst van Groningen investeert het kabinet nog eens minimaal 1 miljard.

Banen

Die 1 miljard noemt Paas een goed startkapitaal, waarmee Groningen bedrijven kan aantrekken. Want er moeten banen bij, in de provincie met de hoogste werkloosheid van Nederland. Paas: “Ik ben voorstander van een Nationaal Programma Groningen.” 

In Rotterdam-Zuid loopt al zo’n programma waarin de rijksoverheid, gemeente en werkgevers samenwerken om het stadsdeel er bovenop te helpen. Met zo’n programma kan Groningen wat Paas betreft voorop lopen in de energietransitie. De infrastructuur om energie en warmte te vervoeren ligt er al, Paas wil die aansluiten op windparken in de Waddenzee en de chemie in de Eemshaven. 

Alle stukken over Prinsjesdag 2018 leest u in ons dossier.

Lees ook:

Groningse Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (CU): 'Groningen is geplunderd'

Hun politieke overtuigingen zijn heel verschillend, maar hun levens liepen lange tijd parallel. De ‘Groningse’ Tweede Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) over hun liefde voor de provincie, het gasleed en de overstap naar Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden